Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, BASF Hungária Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm Kft, Devecseri Agrokémia Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2014.05.09. 

 

Első megjelenésünkben az időjárásról kell pár szót említeni. Az enyhe tél, majd csapadékos és meleg tavasz az eddigi évjáratoktól eltérő feltételeket teremtett meg áprilisban. Az időközben jelentkező lehűlések ellenére minden körülmény a szőlőben veszélyt jelentő károsítóknak kedvez.

20130829 1

Láthattuk ezt már márciusban is, amikor araszoló hernyók és bagolylepke hernyók rágták az alig fakadó rügyeket és esetenként rovarölő szer bevetésére volt szükség, hogy a kárt megelőzzük. Ahol ez nem sikerült, ott a szőlő fejlettsége lemaradt, vagy nem egyöntetű a hajtások mérete. A korai hernyó kártevők következő fellépésére az idei évben feltételezhetően már nem számíthatunk, de a következő évben újra jelentkezhet a kártételük.

 

Április közepétől a kártevőkről a kórokozókra irányul a figyelmünk. A szőlő lisztharmatról más borvidékekről érkező hírek szerint május első napjaiban a levélen megjelentek az első fertőzés tünetei. A Somlón elhelyezkedő készülékek adatai alapján, borvidékünkön is alapos vizsgálatra volt szükség. A tünetek megjelenése valószínűsíthető volt, hiszen a hőmérséklet, a csapadék egyaránt támogatta az első fertőzés kialakulását a tőkék közelében lévő leveleken. A feltételezések sajnos beigazolódtak a Somlón:  

Megjelentek az első szőlő lisztharmat fertőzés tünetei!

 

A fertőzések gyakorisága még alacsony, de nem késlekedhetünk a permetezéssel. Ha még nem indítottuk el a kezeléseket, akkor a kontakt hatóanyag mellé használjunk felszívódó szert is. Ahol alapos átvizsgálás után sem találunk a levél fonákon lisztharmat foltokat, már ott sem elég, ha csak kontakt szert használunk. A tökéletes megelőzés érdekében az erős fertőzési nyomás ellen használnunk kell a felszívódó készítményeket!

A lisztharmat mellett ne hagyjuk figyelmen kívül a szőlő peronoszpóra csapadékos időben gyorsan fertőző tulajdonságait! Mivel a borvidék sajátos klímája nem csak a jó bor megtermelését biztosítja, hanem a szőlő peronoszpóra felszaporodásának is kedvez, ezért használjunk a borvidékre betelepülő és megtapadó spórák ellen kontakt, a csapadékos periódus folytatódása esetén felszívódó szert.

A tarka szőlőmoly rajzása korán kezdődött és jelenleg is tart. A kezelésekkel érdemes megvárni a lárvakelés kezdetét, amelyet még nem tapasztalhatunk. Egy-egy ültetvényben még indokolt lehet az atkaölő szerek használata, a felszaporodó szőlő levélatka, esetenként a szőlő gubacsatka ellen.

2014.05.09.-én javasolt növényvédelmi technológia, forgalmazó cégenként:

 

Syngenta:

szőlő lisztharmat: Topas 100 EC és Thiovit Jet

szőlő peronoszpóra: Ridomil Gold MZ 68 WG, vagy Bravo 500

tarka szőlőmoly: Affirm, vagy Karate Zeon 5 CS

Atkák ellen: Vertimec 1,8 EC – lehetőség szerint önmagában kijuttatva

 

 

A BASF ajánlata:

- Vivando 0,2 l/ha +Kumulus S 4 kg/ha
- Acrobat MZ WG 2 kg/ha
A két készítmény együtt is megvásárolható, kedvezőbb áron a Vivát csomagban, mely 5 ha-ra elegendő. Látogasson el a www.szoloelorejelzes.hu weboldalra, ahol konkrét adatokkal, előrejelzéssel várjuk!

 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star és Rally Q, vagy Systhane duplo,

szőlő peronoszpóra: Dithane

tarka szőlőmoly: Reldan, vagy Runner 2F

 

DuPont:

szőlő lisztharmat: Talendo Extra

szőlő peronoszpóra: Kocide 2000, vagy Tanos 50 DF

tarka szőlőmoly: Coragen

 

Agroterm:

szőlő lisztharmat: Eurokén 2000 80 WG, vagy Bordóilé+Kén Neo SC (lisztharmat és peronoszpóra ellen) (7 nap permetezési fordulóval) 

szőlő peronoszpóra: Miltox Special Extra WP.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945