Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft,BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.08.28.

 

Az augusztus 20.-i lehűlés erős szelet és alig mérhető mennyiségű csapadékot eredményezett. A szőlő fejlettsége változatos. Az éppen zsendülés elején álló és érő fajták is láthatóak, vagy fajtán belül változatos fürtállapotokat tapasztalhatunk. Az elhúzódó érési folyamat a borvidéken megnehezíti majd az ideális szüreti idő meghatározását. Ugyanakkor a beérni már nem képes másodfürtök leszedésével az érési folyamat javítható és a lisztharmatos gócok megszüntethetőek.

20130829 1Az érő és tömött fürtű fajták, főként a párásabb klímájú hegylábnál és a lankákon a csapadékszegény időjárás ellenére mutatják a szőlő szürkerothadás kezdeti tüneteit (1. kép). Az első fertőződések oka, hogy ritkán, de előfordul a tarka szőlőmoly lárvakártétele, melynek nyomán a rothadási folyamat felgyorsul. Az élettani okok miatt repedő és a szőlő lisztharmat miatt szétrepedt bogyóhéjakon is megtelepedett a kórokozó. Ezek az elszíneződő, de szürke penészgyepet még nem fejlesztő bogyókon gyorsan elhatalmasodhat a rothadási folyamat, ha az esős, párás időjárás beköszönt. Ez a jelenség arra figyelmeztet, hogy a késői érésű fajtáknál szükség lehet még egy rothadás elleni beavatkozásra a szüret előtt.

A szőlők lombozata a hegy minden oldalán egészséges képet mutat. Helyenként a tápanyag hiány tünetei, esetleg a tőkepusztulás képe látható. A szőlő lisztharmat fejlődése eddig blokkolt volt a leveleken, rajtuk telepeket ritkán észlelhetünk. A fejletlen fürtökön sajnos annál erősebb mértékben jelent meg a kórokozó fehér bevonata.

A szőlő peronoszpóra fertőzés korábbi foltjai a leveleken nem számottevőek. Jelenlétük viszont azt mutatja, hogy a csapadék vagy a jellegzetes somlói nyárutó időjárásának megérkezésével az áttelelő spórák képződése indulhat el.

A lisztharmat és a peronoszpóra elleni kora őszi, szüret utáni védelem az áttelelő képletek számának csökkentését szolgálhatja, ezért a következő év első fertőzéseinek a megelőzésében döntő fontosságú.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban: 

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III) (élelm.várakozási idő: 0 nap)
szőlő peronoszpóra ellen: Neoram WG (III) (élelm.várakozási idő: 0 nap)
szőlő szürkerothadás ellen: Chorus (III) (élelm. várakozási idő: 14 nap) vagy Switch (III) (élelm. várakozási idő: 28 nap) 

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II) (élelm.várakozási idő: 21 nap)
szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III) (élelm.várakozási idő: 30 nap) vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III) (élelm.várakozási idő: 30 nap)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Kumulus S (III) (élelm.várakozási idő: 0 nap)
szőlő peronoszpóra ellen: Copac Flow (III) (élelm.várakozási idő: 21 nap)
szőlő szürkerothadás ellen: Cantus (III) (lisztharmat elleni hatása is van) (élelm. várakozási idő: 28 nap)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Kocide 2000 (III) (élelm.várakozási idő: 21 nap)

Agroterm:

szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Neo SC (III) >(élelm.várakozási idő: 21 nap)
szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) (élelm.várakozási idő: 21 nap) vagy Miltox Special Extra WP (III) (élelm.várakozási idő: borszőlő: 30 nap) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III) (élelm.várakozási idő: 21 nap)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945