Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft,BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.08.07.

 

A szárazság és az aszály hetei után a hét végén kisebb enyhülés várható. Az átlaghőmérséklet csökken majd és szórványos csapadékot jeleznek előre az állomások.

Milyen dilemmák nehezítik most a szőlősgazda döntéseit?

A szőlőfürtök fejlettsége a fürtzáródás és a zsendülés között változik, amely fajtától és az állomány egészségi állapotától is függ. Nem ritka, hogy egy hajtáson a zsendülő és számos gyengén fejlett fürt is látható. Ez utóbbi másodfürtökön a szőlő lisztharmat micéliumai még fehérek és életképesek (1. kép). A fürtök állapotának megfelelően fertőzhetnek is, de már csak a hasonlóan fejletlen fürtökön. Ez a lehetőség fenn áll a hétvégén, amikor az enyhülés segíti a gombafonalak szaporodását. Azt kell tehát eldönteni, hogy mely fürtök védelmére koncentráljunk, ill. hogy a területen melyek vannak többségben.

A fürtökről a levelek fertőzése a hétvégi enyhüléssel várható számottevően. A kontakt hatóanyag megelőző védelmet ad ezek ellen a fertőzések ellen és a kialakult telepek beszáradását idézheti elő.

A lisztharmat ellen használatos kéntartalmú készítmények most, a telelésre vonuló atkák ellen is hatékonyak. Ezek a kártevők, főként a szőlő levélatka és a szőlő gubacsatka tavasszal okozott károkat szőlőinkben. Gyérítésükkel csökkenthetjük a várható tavaszi kártételt.

A szőlő peronoszpóra elhalt telepei a leveleken ritkán láthatóak. Ha jelentős mennyiségű (10 mm, vagy több) csapadék nem hull az elkövetkezendő hetekben, akkor a peronoszpóra nem jelenthet veszélyt a leveleken, fürtökön.

Ezzel ellentétben a kisebb csapadék is segítheti a szőlő szürkerothadás első fertőzéseit. A lisztharmat és a napégés miatt sérült bogyók könnyen fertőződhetnek, nem beszélve a kitelt fürtű fajtákról, ahol a repedés élettani okokból is bekövetkezhet. A hatóanyagot szürkerothadás ellen a tervezett szüret időpontját és a hatóanyag várakozási idejét együttesen figyelembe véve érdemes megválasztani.

Végül a borvidéken dilemmát okozó levélritkítás negatív hatásairól pár szót:

A fürtökben a cukor és a színanyag növelése érdekében sokan választják a hajtások fürtzónáiban a lelevelezést. Ez a lépés azonban erős perzselő hatásnak teszik ki a fürtöket. A napégés és a nappali szárazság gyorsan perzseli a nedvdús kitelt szemeket, amelynek sajnos a Somló minden oldalán tanúi lehetünk (2. kép). Ahol a zöldmunka és a levelezés még hátra van, ott legyünk óvatosak és törekedjünk a bogyók naptól való védelmére.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ (II)(250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III),

szőlő szürkerothadás ellen: Chorus (III) vagy Switch (III)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II),

szőlő peronoszpóra ellen:Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Kumulus S (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Copac Flow (III)

szőlő szürkerothadás ellen: Cantus (III) (lisztharmat elleni hatása is van)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Kocide 2000 (III)

Agroterm:

szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Neo SC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) vagy Miltox Special Extra WP (III) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945