Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft,BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.07.24.

 

Az időjárás szélsőségesen meleg lesz ezen a héten. A levegő páratartalma csökkenést mutat majd, de a hajnali reggeli órákban pára és levélfelületi nedvesség továbbra is várható.

A szőlőfajták többsége elérte a fürtzáródás állapotát, sőt egy-egy korai fajta zsendül.

20130724A száraz időjárás és a talajadottságok miatt fokozódik a tápanyaghiány tüneteinek megjelenése. A borvidéken főként a magnézium hiánytünetei jelennek meg elsőként (1. kép)

A tőkék korától szinte függetlenül tapasztalhatjuk a lombozat hirtelen teljes száradását, vagy a levelek elszíneződését, miközben a fürtök és a hajtásvég elszárad.

Ezek a meleg időben megjelenő tünetek a szőlő fás részeiben élő kórokozók jelenlétére utalnak. Az elpusztult tőkéket lehetőleg ki kell venni és meg kell semmisíteni. Ha az elhalás csak részleges, akkor az ifjításhoz hasonlóan végezhetünk visszametszést a következő év tavaszán. Most a visszametszéssel nem érdemes próbálkozni, mert a szárazságban a fokozott stressz hatására a teljes növénypusztulás következhet be. A fertőzött tőkékről a szomszédos növények főleg mechanikai úton, például a metszőollóval fertőződhetnek. Erre majd a szüretnél is figyelni érdemes.

A legfontosabb kórokozók tünetei megtalálhatóak a Somlón, és ha az időjárás alkalmassá válik, akkor a lisztharmat és a peronoszpóra a leveleken indul gyors szaporodásnak. Ennek megelőzésére a kontakt készítményekkel védekezzünk. Ha a szőlő szürkerothadásnak kedvező légköri frontok és lehűlés megérkezik, akkor főként a tömött fajtájú fürtök veszélyben lesznek a kórokozó gyors megtelepedése miatt. A szüretig még hosszú időnek kell eltelnie, ezért a zsendülésig használjunk felszívódó szürkerothadás elleni szert!

A tarka szőlőmolyok második nemzedéke a rajzásának végéhez közelít. Az elmúlt évhez hasonlóan tömeges lárvakelés nem volt tapasztalható.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ (II) (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III),

szőlő szürkerothadás ellen: Chorus (III) vagy Switch (III)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II),

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Kumulus S (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Copac Flow (III)

szőlő szürkerothadás ellen: Cantus (III) (lisztharmat elleni hatása is van)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Kocide 2000 (III)

Agroterm:

szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Neo SC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) vagy Miltox Special Extra WP (III) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945