Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft,BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.07.17.

A hétfői napon az ország nyugati felében átvonuló felhőzet 0,8-3 mm csapadékot hozott a borvidéken. A csapadék és a reggeli pára miatt a levélfelületi nedvesség napról napra több órán át mérhető. A fürtök záródása bekövetkezett, de a szőlő lombozatát és a fürtöket most is érdemes alaposan megvizsgálni.

Milyen tünetek láthatók a fürtökön ebben az időszakban?

Szőlő lisztharmat:

A sűrű lomb alatt lévő fürtökön nem ritka látvány, hogy egy-egy bogyón, vagy nagyobb fürtrészeken lisztharmat telepek fejlődtek. A bogyók lisztharmat érzékenysége a fejlődésükkel csökken. 1-2 héten belül a fejlett bogyó elérkezik abba az állapotába, amikor már nem fertőződik, vagy ha korábban fertőződött, akkor rajtuk a telepek növekedése leáll, végül a micéliumok elpusztulnak. Más a helyzet a későn kötődött fürtöknél, ahol még kialakulhat lisztharmat okozta kár. A fürtök fejlettségétől függően kell mérlegelni és ennek alapján kell dönteni a felhasználandó készítmény típusáról. Az átlagos fejlettségű fürtöknél, és a lomb védelme céljából a kontakt készítmények használatára térhetük át.

Szőlő peronoszpóra:

20130717A leveleken megjelenő peronoszpóra foltok mellett ritkán feltűnik olyan fürt, ahol a bogyók héja rendellenesen színeződik, barnul és a bogyó húsa is elszíneződést mutat. A tünetek a szőlő peronoszpóra fürtfertőzés jelei (1. kép). A kisbogyós állapot után szinte folyamatosan fennálló, de gyenge hajlamosító körülmények idézik elő az itt-ott megjelenő fürttünetet. Ennél a gombánál is elmondható, hogy a bogyó növekedéssel a gombával szembeni érzékenység csökken. A fejletlen fürtöknél érdemes erre a kórokozóra is figyelni, míg a záródott fürtű állományokban már főleg a lomvédelemre koncentráljunk, hiszen a levelek gyors fertőződése ronthatja az érési folyamatot.

Szőlő szürkerothadás:

Jelenleg fertőzés veszélyről nem beszélhetünk, de a helyzet gyorsan változhat, ha a tarka szőlőmoly lárvakelése elkezdődik, vagy a tömött fürtökön elkezdődik a bogyórepedés.

Tarka szőlőmoly:

A lárvák kelését még nem tapasztaltuk. A rovarölő szer akkor éri el a kívánt hatást a lárvákkal szemben, ha a lárvakelés kezdetén juttatjuk ki. Számolni kell azzal, hogy a lárvák kelése elhúzódik majd.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III) vagy Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Pergado F (I) (szürkepenész ellen is van hatása) vagy Ridomil Gold MZ (II) (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III),

tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

tarka szőlőmoly ellen: Runner 2F (III) vagy Laser (II)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Kumulus S (III) vagy Vivando (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Copac Flow (III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Curzate F (I) (rothadás ellen is van hatása)

szőlő lisztharmat ellen: Talendo Extra (II) vagy bármely kéntartalmú hatóanyag

tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)

Agroterm:

szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Neo SC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) vagy Miltox Special Extra WP (III) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945