Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft,BASF Hungária Kft,DuPont Magyarország Kft,Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.07.10.

A júliusi meleg napokat megtörve futó záporok zivatarok kialakulása várható. Hajnalonként a levegő páratartalma olyan magas, hogy a levelek felületén akár több mint 1 órás levélnedvesség is mérhető.
Szőlő peronoszpóra:
A tartós levélnedvesség hatására a Somló keleti oldalán megjelentek a leveleken a peronoszpóra foltjai. A levelek fonákán telepei fertőzőképes állapotúak (1. kép). Mivel a fürtök beéréséhez az egészséges lombozat nélkülözhetetlen, ezért a kórokozó gyors felszaporodását meg kell előznünk. Hatékony védekezés hiányában gyors levélszáradás következhet be.
Szőlő lisztharmat:
A nagy lombozat alatt megbúvó fürtökön a szőlő lisztharmat fertőzés fokozódik. A hajtások ritkítása után végezzük el a felszívódó szeres kezelést, ahol ügyeljünk arra, hogy ne használjunk azonos hatóanyagot a permetezési fordulókban. Ezzel megakadályozzuk a növényvédő szernek ellenálló lisztharmat törzsek kialakulását.
Szőlő szürkerothadás:
A fürtzáródás időszakában „töltsük fel” a fürtöket a rothadást megelőző hatóanyag védelmével. A most lisztharmatos fürtök esetleges repedése, vagy a július végi, augusztusi csapadék és a szőlőmoly rágása a zárt fürtű fajtáknál korai rothadási folyamatot indíthat el.

Tarka szőlőmoly:
A szőlőmoly rajzása még mindig növekvő egyedszámmal zajlik. A tojásokból a lárvák kelése még nem látható. A következő héten a fürtök átvizsgálásával győződhetünk meg a lárvák keléséről. Védekezni a kikelt lárvák ellen kell. Mivel a most repülő második nemzedék a legkártékonyabb a szőlőkben, ezért törekedjünk a helyes kezelési időpont megválasztására.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:
Syngenta:
szőlő lisztharmat ellen: Topas 100 EC (III)
szőlő peronoszpóra ellen: Pergado F (I) (szürkepenész ellen is van hatása) vagy Ridomil Gold MZ (II) (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III)
tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)
Dow AgroSciences:
szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)
szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)
tarka szőlőmoly ellen: Runner 2F (III) vagy Laser (II)
BASF:
szőlő lisztharmat ellen: Collis SC (I) vagy Vivando (II)
szőlő peronoszpóra ellen: Copac Flow (III)
DuPont:
szőlő peronoszpóra ellen: Curzate F (I) (rothadás ellen is van hatása)
szőlő lisztharmat ellen: Talendo Extra (II)
tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)
Agroterm:
szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Neo SC (III)
szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) vagy Miltox Special Extra WP (III) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III)
A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945