Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft,BASF Hungária Kft,DuPont Magyarország Kft,Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.07.03.

A szőlő fürtzáródása több fajtánál hamarosan bekövetkezik. Közben az időjárás előrejelzések a magas nappali felmelegedés mellett a hétvégére zivatarokat jósolnak. A hőmérséklet és a hajnali páratartalom mindinkább a szőlő lisztharmat fertőzését segíti.

Szőlő lisztharmat:

Ebben az időszakban érdemes a drasztikus zöldmunkát elvégezni, mert a befülledő fürtökön a szőlő lisztharmat fehér telepei hirtelen növekedhetnek. Ha a hajtásokat visszavágjuk és a lomb át tud szellőzni, akkor a fertőzés nehezebben következik be. A fürtzáródás után még pár hétig jelenhet meg újabb lisztharmat fertőzés a fürtön, de később már csak a hajtáson és a leveleken hatalmasodhat el. A záródott fürtök belsejében a növényvédő szer hatóanyaga csak akkor jut el, ha az felszívódik, gázosodik. Érdemes a hétvégi zivatarokat megelőzően védeni a fürtöket az említett módon, felszívódó szerrel a szőlő lisztharmat ellen.

Szőlő peronoszpóra:

A korábbi fertőzött fürtrészek, bogyók száradása bekövetkezett. A csapadék hiánya miatt új tüneteket nem láthatunk a borvidéken. Ebben az időszakban, ha a fürtöket eddig nem támadta meg a kórokozó, akkor válasszuk a kontakt készítményt, míg ha a fürtökön látható barnuló bogyók tűnnek fel, akkor még érdemes a felszívódó szerekkel ölő hatást gyakorolni a szőlő peronoszpórára.

Szőlő szürkerothadás:

Amint a fürtzáródás bekövetkezik, főként az érzékeny fajtákon sokat tehetünk a szürkerothadás megelőzése érdekében, ha a bogyók repedése előtt hosszú hatástartamú felszívódó rothadás elleni készítményt használunk fel.

Az esetleges csapadékos periódusban kellő védelem biztosítja ekkor, hogy a rothadást okozó gomba felszaporodjon. Azaz a befektetés megtérül.

Tarka szőlőmoly:

20130704 elorejelzesA rothadás akkor is veszélyt jelent, ha a szőlőmolyok lárvái ellen nem védekezünk időben. Ezen a héten nagy egyedszámú rajzás tapasztalható (1. kép), de tömeges lárvakelést még nem figyeltünk meg. A kezeléseket az első kis lárvák észlelésekor érdemes elvégezni a maximális hatás érdekében.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Dynali (III) vagy Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Pergado F (I) (szürkepenész ellen is van hatása) vagy Ridomil Gold MZ (II) (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III) tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill. ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III) tarka szőlőmoly ellen: Runner 2F (III) vagy Laser (II)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Collis SC (I) vagy Vivando (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Enervin (III) vagy Copac Flow (III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Curzate F (I) (rothadás ellen is van hatása)

szőlő lisztharmat ellen: Talendo Extra (II)

tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)

Agroterm:

szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Neo SC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) vagy Miltox Special Extra WP (III) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945