Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.06.25.

20130626 1A vontatott virágzás után szépen növekednek a bogyók a borvidéken. A gyors hajtás és bogyónövekedés időszakában viszont a Somló minden oldalán láthatók olyan fürtök is, amelyeken egy-két bogyó, vagy akár egész fürtrészek pusztulnak el, barnulnak és száradnak (1. kép). Ha közelebbről vizsgáljuk meg az elhalást, némelyik kocsányon, vagy még élő bogyón fehér telepeket láthatunk. Ezek a foltok a szőlő peronoszpóra fertőzés telepei. A hideg időben virágzó fürtöket és bogyókat kisebb nagyobb mértékben fertőzte ez a kórokozó. A kivirágzó telepek most nagy veszélyt jelenthetnek a még egészséges bogyókra és levelekre nézve. Mivel a fertőző anyag zömmel a lomb belsejében helyezkedik el, gyorsan és nehezen észrevehetően fertőzheti be a leveleket, és a belső fürtöket. A további peronoszpóra fertőzés még 3-4 hétig könnyen bekövetkezhet, majd a bogyók fogékonysága jelentősen csökken. Ezt az időszakot kell lefednünk tehát, lehetőleg felszívódó, megelőző és ölő hatású szerekkel.

A szélsőséges időjárás, azaz a jéggel érkező hétvégi viharok nem kímélték a Ság hegy szőlőit. A hajtások sérülései és fürtveszteségei miatt a tőkét a jég ejtette sebeken keresztül fertőző kórokozók ellen rézzel kezelhetjük. Ez a hatóanyag a részben sérült lombozat kondícióját is javíthatja. Ha a tőkéken a fürtök beérésre képes állapotban maradtak, akkor egy, a sebfertőző rothadás elleni növényvédő szer használata javasolható a levelek és a fürtök megóvása érdekében.

20130626 2A Somló szőlőiben a nagy lombozat alatt könnyen befülledő fürtökön a szőlő lisztharmat telepeinek képződése is megfigyelhető (2. kép). Egy-egy bogyót már most úgy ölel körül a micélium szövedék, hogy a bogyók növekedését gátolni fogja, ha nem avatkozunk be időben. Mivel a tünetek megjelenése még ritka, ezért most még időben végezhetjük el a megelőző kezelést, legkésőbb az elkövetkezendő napokban. A kezelések hatékonyságát a permetezés előtt elvégzett alapos zöldmunka teszi teljessé. Ha a fertőzések gyakoribbá válnak, akkor a bogyók védelme a fürtzáródásig majd zsendülésig nehéz feladat lesz.

A tarka szőlőmoly második nemzedékének rajzása elkezdődött, de egyedszámuk még alacsony. A lárvák elleni kezelést később kell terveznünk.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Dynali (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Pergado F (I) vagy Quadris Max (kombinált hatás: lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen is) (I)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Collis SC (I) vagy Vivando (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Enervin (III) vagy Copac Flow (III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Tanos 50 DF (II) vagy Curzate F (I)

szőlő lisztharmat ellen: Talendo Extra (II)

Agroterm:

szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Neo SC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) vagy Miltox Special Extra WP (III) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945