Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft,BASF Hungária Kft,DuPont Magyarország KftAgroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.06.19.

Ezen a héten beköszöntött a kánikulai meleg és a virágok kötődését követően intenzív hajtásnövekedés figyelhető meg. A nappali hőmérséklet a borvidéken több napon meghaladta a 30 C°-ot. A páratartalom nappal csökkenést mutat, de egy-egy éjszaka vagy a reggeli órákban felszökik akár 100 %-ig is.

A szőlő lisztharmat és a már tünetekkel is mutatkozó peronoszpóra fejlődését a nappali felmelegedés gátolja, viszont a reggeli vagy az éjszakai órákban a magas páratartalom megfelelő a gyors szaporodásukhoz.

Hogyan kell értékelnünk ezt a kettős helyzetet?

A levelek felületén lévő kórokozók a nappali meleg és az UV sugarak hatására vagy elpusztulnak, vagy leállnak az életfolyamataik. A gyorsan növő lombozat belsejében, ahol a fürtök többsége is elhelyezkedik, ez a fertőtlenítő hatás nem érvényesül, sőt a párás lombozatban a kórokozó még gyors fejlődésnek is indulhat.

Ez utóbbi a szőlő lisztharmatra mondható el. A lisztharmat ellen a fürtök kis bogyóit a lombozatban is jó fedettséget elérő készítménnyel védjük, azaz a kijuttatásnál törekedjünk a levelek jó átforgatására, mert ha most meg tudjuk védeni a fürtöket, akkor később már könnyebb dolgunk lesz. A jó fedettség elérése különösen a nem felszívódó, vagy a helyileg felszívódó szerek esetében fontos, de a hajtások gyors növekedése miatt a felszívódó készítményeknél is figyelni érdemes a helyes kijuttatásra.

Ezekben a napokban a szőlő peronoszpóra csak nehezen fertőzhet tovább. A fürtökön több helyen a borvidéken kialakult peronoszpóra tünetek a fürtkezdemény gyors száradását idézik elő a kánikulai időben, de ha csapadék érkezik, akkor újabb fürtök és a levelek is fertőződhetnek. Ha a hét végén esős frontok érkeznek, akkor előtte érdemes kezelni a már fertőzött, vagy az egészséges tőkéken is.

A tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása véget ért. A lárvakártételt az időjárásnak és a jól időzített kezeléseknek köszönhetően ritkán észlelünk.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Quadris Max (kombinált hatás: lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen is) (I)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Collis SC (I) vagy Vivando (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Enervin (III) vagy Copac Flow (III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Tanos 50 DF (II) vagy Curzate R (III)

szőlő lisztharmat ellen: Talendo Extra (II)

Agroterm:

szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Nano SC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Neo SC (III) vagy Miltox Special Extra WP (III) vagy Rézoxiklorid 50 WP (III)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945