Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország KftAgroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.06.12.

A szőlő virágzása idején megjelentek az első szőlő peronoszpóra tünetek a levélen. A tünetek gyakorisága még alacsony, de a nem kezelt szőlőkből hirtelen nagy mennyiségű fertőző anyag törhet ki. Ez a jelenség a nedves, párás időjárás esetén következhet be. Ha az elkövetkezendő héten melegszik és szárazzá válik a levegő, akkor a fertőzés csak lassan terjedhet tovább.

Az időjárástól függően a fertőzött leveleket érdemes felszívódó és kontakt szerkombinációkkal kezelni ebben az időszakban, mert a szőlő peronoszpóra következő „támadása” a fürtök felé irányul majd. A leveleken kialakuló sárguló, majd barnuló foltok a levél fonákán fehér, majd szürkésfehér telepekből szórja szét a fertőző képleteit, amely a fürtöket fertőzheti meg.

A kötődés időszakában a fürtök érzékenysége a peronoszpórával szemben magas.
Az éppen megkötött bogyók a fertőzés hatására beszürkülnek, vagy belilulnak, majd leszáradva csüngenek élettelenül a fürtkocsányon. Ahhoz, hogy a peronoszpóra fertőzés fokozódjon, a reggeli harmat vagy pár órás levélnedvesség is elegendő lehet.

Előzzük meg a fürtfertőzések kialakulását és használjunk felszívódó és kontakt készítményt vagy azok kombinációját a szőlő peronoszpóra ellen.

A szőlő lisztharmat ellen is érdemes felvértezni a leveleket, fürtöket. A szerek megválasztásánál törekedjünk a hatóanyagok váltására, amely megakadályozza az ellenálló gombatelepek felszaporodását.
20130612
Szőlő peronoszpóra levélen és fürtön. A kép forrása: internet.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:
szőlő lisztharmat ellen: Topas 100 EC (III)
szőlő peronoszpóra ellen: Quadris Max (kombinált hatás: lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen is) (I) vagy Pergado F (I)
tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)

Dow AgroSciences:
szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)
szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)
tarka szőlőmoly ellen: Runner 2 F (III)

BASF:
szőlő lisztharmat ellen: Collis SC (I)
szőlő peronoszpóra ellen: Enervin (III) vagy Forum R (III)

DuPont:
szőlő peronoszpóra ellen: Curzate F (I) vagy Tanos 50 DF (II)
szőlő lisztharmat ellen: Talendo Extra (II)
tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)

Agroterm:
szőlő lisztharmat és peronoszpóra ellen: Bordóilé + Kén Nano SC (III)
szőlő peronoszpóra ellen: Bordóilé Nano SC (III)
A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945