Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft, Agroterm Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.06.05.

A hideg időjárás miatt a szőlő virágzása nagyon vontatottan indul. Az éjszakai hőmérséklet az elmúlt napokban gyakran csökkent 10 C° alá.

Mit jelent ez a szőlő kórokozói számára?

A hideg, hűvös hőmérséklet hosszabb-rövidebb ideig akadályozza a kórokozók megtelepedését, vagy a már felületen megtapadt gombák tovább fejlődését. Kisebb felmelegedés már elegendő lesz ahhoz, hogy az első jellemző tünetekkel szembesüljünk a leveleken, legrosszabb esetben a fürtökön. Amint az átlaghőmérséklet emelkedik, különösen a Somló déli oldalán várható a szőlő peronoszpóra tüneteinek első megjelenése.

Nézzünk egy kis visszatekintést:

A 2010-es év hasonlóan csapadékos évjárat volt, mint ahogy a 2013 év nyár eleje alakul. 3 évvel ezelőtt a szőlő peronoszpóra június első napjaiban jelent meg több ültetvényben levélen, fürtökön is. 2011-ben a borvidéken nem, vagy alig találkoztunk ezzel a kórokozóval. A 2012-es év újabb bizonyítéka volt annak, hogy a nem túlzottan csapadékos nyár eleji időjárás esetén is június első felében alakulnak ki az első levélfoltok a Somlón. Összességében tehát most kell számítani a tünetek megjelenésére. Erre az előrejelző készülék is figyelmeztet és védekezést javasol, - most már nem megelőző, hanem kezelő jelleggel.

20130605

Szőlő peronoszpóra tünetei a fürtkocsányon.

Ha az időjárás gyökeresen megváltozik és beköszönt a nyár, akkor sem lesz kockázatmentes a szőlő növényvédelme, hiszen a párás meleg időjárás a szőlő lisztharmat már meglévő fertőzési pontjain fokozódhat, vagy újabb fertőzés tünetei jelenhetnek meg.

Az idősebb leveleken jelenleg a szőlő kártevő atkáinak korábban kialakult szívó kártétele látható. Esetleg összetéveszthetjük a szőlő lisztharmat, vagy peronoszpóra okozta levélfoltokat a gyomirtó szer elsodródása miatt kialakult foltokkal.

A tarka szőlőmoly csökkenő számban rajzik. A lárvák okozta kártétel elenyésző, amely a csapadékos, hűvös időnek és a védekezésnek köszönhetők. Ha tartós felmelegedés alakul ki, akkor a lárvák kártételével még számolni kell. Emiatt érdemes rendszeresen átnézni, megvizsgálni a fürtöket.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Quadris Max (kombinált hatás: lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen is) (I) vagy Pergado F (I)

tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

tarka szőlőmoly ellen: Runner 2 F (III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Vivando (II) vagy Collis SC (I)

szőlő peronoszpóra ellen: Enervin (III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Curzate F (I) vagy Tanos 50 DF (II)

szőlő lisztharmat ellen: Talendo Extra (II)

tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945