Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.05.28.

A szőlő virágzásának kezdetén állunk. Többségében még nem nyíltak ki a virágok, ezért még a legérzékenyebb fejlettségi állapot, azaz a virágzás előtt felvértezhetjük a tőkéket a kellő védelemmel. Szükség van erre azért, mert a virágzás során kerül olyan állapotba a növény, amikor a legfogékonyabb a kórokozók fertőzésére. A növény ebben a stádiumban minden energiáját a kötődésre fordítja – így válik érzékenyebbé a gombákkal szemben.

Ha ezen a héten permetezünk és a felszívódó szereket kijuttatjuk, azok eljutnak a levelek, és a fürtkocsány minden részébe és megvédik a szőlőt a szőlő lisztharmat, peronoszpóra, szőlőorbánc, fekete rothadás, de még a szürkerothadás ellen is – ha a megfelelő készítményeket párosítjuk.

Ha az időjárást vizsgáljuk, akkor a szőlő lisztharmat fokozódó megjelenésére számíthatunk. A Somló észak-nyugati oldalán ugyanakkor a szőlő peronoszpóra tünetei jelenhetnek meg. A szeles, változékony időjárás nehezíti a permetezés tervezését. A növényvédő szer maximális hatása, és az ideális fedettség elérése és a környezet védelme érdekében lehetőleg várjuk meg a szélcsendes időt és válasszuk a felszívódó készítményeket.

Melyek a kontakt készítmények használatának kockázatai?

Ha a szőlő lisztharmat ellen virágzásban a kéntartalmú hatóanyagot részesítjük előnyben, számolnunk kell azzal, hogy magas dózisban kijuttatva a virágok kötődése hiányos lesz. A kén gyenge légmozgásnál és magas hőmérsékleten szöveti elhalásokat okozhat bogyón, levélen.

Ha réztartalmú hatóanyagot juttatunk ki és az időjárás hűvös és nedves, akkor a hajtásnövekedés gyengülhet. Nem utolsó sorban a változékony, fertőzésekre hajlamosító időjárásban csak gyakori kijuttatással, rövid permetezési fordulóval védhetjük meg a szőlőt.

Ugyanakkor, ha az időjárás és a növény fejlettsége megfelelő, a lombozat nem túl sűrű, akkor ezek a hatóanyagok is megfelelő védelmet érhetnek el. Fontos tehát, hogy megvizsgáljuk a körülményeket.

A tarka szőlőmoly rajzása elhúzódó, a lárvakelés az időjárás miatt rapszódikus. A védekezés csak akkor hatásos, ha az a kelő lárvák ellen történik.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Quadris Max (kombinált hatás: lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen is) (I) vagy Pergado F (I)

tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

tarka szőlőmoly ellen: Runner 2 F (III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Vivando (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Acrobat MZ WG (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Equation Contact (240 g-os kiszerelés, ill ez alatt III) vagy Tanos 50 DF (II)

szőlő lisztharmat ellen: Talendo (II)

tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945