Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.05.23.

Az elmúlt hét intenzív záporai, zivatarai a Somló hegy különböző oldalain eltérő mennyiségű csapadékkal jelentkeztek. 30 és közel 60 mm között mozgott a mért eső mennyisége 1 hét lefolyása alatt. A Ság hegyen ez alatt az időszak alatt 28-30 mm-t mértek. A jég, amelyet a devecseri, somlóvásárhelyi észlelők figyeltek meg, csak részben és rövid ideig érinthették a hegy déli lábát.

A csapadékos periódus a szőlő lisztharmat fejlődését nem segítette, bár a zivatarok után kialakuló párás idő a széltől védettebb területeken okozhat kedvező körülményeket a gyorsan dúsuló lombozat belsejében. A közelgő virágzás időszakában ez fokozott figyelmet igényel majd.

Mit jósolnak az előrejelző készülékek?

20130523 elorejezes

A rövid idő alatt lehulló csapadék hatására a levelekre került szőlő peronoszpóra és a szőlő fekete rothadás spóráinak várható csírázása valószínű. Ez azt jelenti, hogy 7-12 nap múlva – a hőmérséklettől függően - a peronoszpóra spóra feltételezett csírázása hatására a levelek színén sárgás udvarú világos zöld foltok alakulnak ki. A fonákon pedig láthatóvá válnak a sporuláló fehér telepek (lásd a képen). A virágzás érzékeny időszakában a tünetek fokozódhatnak. Ha időben használunk felszívódó készítményt a peronoszpóra ellen, akkor azzal már a virágot, majd a kötődő fürtöt is megvédhetjük. A tünetek, fertőzések fokozódására akkor számíthatunk, ha a szeles, csapadékos időjárás folytatódik.

A szőlő fekete rothadás eddig nem okozott jelentős fertőzéseket a borvidéken, de számítani lehet megjelenésére.

A tarka szőlőmoly rajzása folytatódik, a lehűlések miatt elhúzódására kell számítanunk. A lárvák kelése kis számmal ugyan, de elkezdődött. Az időjárás előrejelzések ismeretében érdemes a rövidebb hatásidejű, de többszöri védelmet tervezni a lárvák ellen.

A virágzás kezdetéig a jobb kötődés érdekében használhatunk bórtartalmú lombtrágyát.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Quadris Max (kombinált hatás: lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen is) (I) vagy Pergado F (I)

tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

tarka szőlőmoly ellen: Runner 2 F (III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Vivando (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Acrobat MZ WG (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Equation Contact (240 g-os kiszerelés, ill ez alatt III) vagy Tanos 50 DF (II)

tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945