Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.05.14

A párás és fülledt időjárás a szőlő lisztharmat fertőzését segítette elő az elmúlt héten. Erre figyelmeztettek a mérőállomások és számításaik jónak bizonyultak. A Somló hegy több pontján megjelentek a lisztharmat első tünetei a leveleken. Helyenként a levélfoltok száma magas és sürgős kezelést igényel. Ha a lisztharmat telepein lefűződnek majd az újabb fertőző képletek, azok már a fürtkezdeményeket, virágokat is fertőzhetik.

Az első tünetek megjelenése után a kontakt lisztharmat elleni hatóanyagok helyett válasszuk a felszívódó készítményeket. Ha mégis a ként választjuk, akkor gyakoribb kijuttatás szükséges.

A szőlő lisztharmat és a peronoszpóra első tüneteit nem könnyű megkülönböztetni egymástól. Nehéz mindez akkor, ha a két kórokozó egyaránt jelen lehet a leveleken. Amiatt, hogy az elmúlt időszakban 1-2 nap kihagyással mindig hullott csapadék, megnőtt a szőlő peronoszpóra fertőzésének esélye is. Összesen egy hét alatt több mint 10 mm eső esett és hosszú ideig tartó levélfelületi nedvesség volt mérhető. Ennek köszönhető, hogy a készülékek ezen a héten a szőlő peronoszpóra elleni megelőző védelmet javasolják. A Somló hegy keleti és északi oldalán alakulhatnak ki az első fertőzést jelző tünetek.

20130515 lisztharmat 20130515 levelatka

1. kép A szőlő lisztharmat első tünetei levélen.

2. kép A szőlő levélatka kártétel nyomai

A tarka szőlőmoly rajzása és tojásrakása zajlik. A lárvák tömeges kelése az elkövetkezendő napokban várható, amikor a lárvák elleni kezelést el kell végezni. Ha a lárvakelés elhúzódik a hűvös időjárás miatt, akkor a védekezés optimális időpontjának meghatározása nehéz. A rajzások megfigyelései alapján, ha a lárvákat nagy számban találjuk meg a kezelés előtt, akkor egyszeri hosszú hatástartamú lárvaölő hatóanyagot érdemes választani. Elhúzódó rajzás és hűvös időjárás esetén a rövid hatásidejű szereket két alkalommal kijuttatva érünk el a legjobb eredményt. A szőlő levélatka korai kártétele több tőkén látható az idősebb leveleken, amely ellen már nincs szükség beavatkozásra.

Javasolt gombaölő és rovarölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III) vagy Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Ridomil Gold MZ 68 WG (II)

tarka szőlőmoly ellen: Affirm (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

tarka szőlőmoly ellen: Runner 2 F (III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Vivando (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Acrobat MZ WG (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

DuPont:

szőlő peronoszpóra ellen: Curzate R (III), vagy Equation Contact (240 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

tarka szőlőmoly ellen: Avaunt 150 EC (II)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945