Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2013. 05. 06.)

Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

2013.05.06

 

A növényvédelem szempontjából a szőlő precíz odafigyelést igényel a májusi időjárás és a szőlő gyors hajtásnövekedése miatt. Ha a leveleken megtapadó fertőző képletek ellen nem adunk időben megfelelő védelmet, akkor nehezen megállítható fertőzések alakulhatnak ki. A borvidék sajátos tulajdonságai miatt a záporokkal tarkított meleg napokon nem csak a szőlő lisztharmat, hanem a szőlő peronoszpóra számára is kedvező feltételek jellemzőek május elején a Somlón és a Ság hegyen.

Mit jelentenek a kedvező feltételek?

A szőlő lisztharmat aszkospórái számára kedvezett, hogy az elmúlt napokon a maximum hőmérséklet 21 és 28 fok között alakult, amikor a spóraszóródás a legintenzívebb. Ehhez a magas páratartalom társult. A hosszan tartó levélnedvesség - több esetben órákon át volt jellemző - nem gátolta a lisztharmat spóráinak levélen való megtapadását.

A szőlő peronoszpóra spórái a tavaly fertőződött tőkék környezetében jelentenek fertőzésveszélyt. A gyakran ismétlődő kis mennyiségű csapadék magas páratartalmat és hosszan tartó levélnedvességet idéz elő. Ez az, ami a peronoszpóra számára biztosítja a fertőzési körülményt.

Láthatjuk, hogy ebben az időszakban a megelőző beavatkozás nem maradhat el. Erre figyelmeztetnek a Somló hegy keleti és északi oldalán elhelyezkedő előrejelző készülékek, amelyek a szőlő lisztharmat ellen megelőző védelmet javasolnak. A kezelések tervezésekor számolni kell azzal a szertulajdonsággal, hogy a kontakt hatóanyag a csapadékos időjárásban rövid védelmet nyújt.

Ha a népi mondás valóra válik, akkor az óvatosság fontos lesz ezen a tavaszon. A népi jóslat így szól: Ha húsvét napján esik az eső, akkor Pünkösdig minden vasárnap esik majd, és "változó időket várhatni"

A tarka szőlőmoly rajzása növekvő, de a lárvakelés még nem kezdődött meg. A lárvák ellen akkor érdemes permetezni, ha a kelés elkezdődött. Ha korábban védekezünk a molylárva ellen hatásos szerrel, akkor az elhúzódó lárvakelés időszakában többször is kell permeteznünk.

Javasolt gombaölő szerek ebben az időszakban:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III) vagy Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bravo 500 (II), vagy Ridomil Gold MZ 68 WG (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Kumulus S (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Delan 700 WG (II)

DuPont:

szőlő lisztharmat ellen: bármely kén

szőlő peronoszpóra ellen: Curzate R (III), vagy Equation Contact (240 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

A károsítások első tüneti megjelenéseiről jelzéseinkben adunk majd hírt.

Sikeres növényvédelmet kívánunk!

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945