Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2013. 04. 30.)

A száraz, meleg évjárat az elmúlt évben könnyebbé tette a növényvédelmi munkálatokat a szőlőben. Kevesebb kezelésre volt szükség és több alkalommal a kontakt készítmények megfelelő védelmet biztosítottak. A növényvédelem szempontjából kritikus növényi fejlettség idején sem kellett gyorsan beavatkozni. A 2012. évben a tápanyag utánpótlás, valamint a tarka szőlőmoly elleni védelem jelentett kihívásokat. Az ilyen és ehhez hasonló évjáratokban a növények kondícióját és a rovarok elleni védelmet fontos szem előtt tartani.

Ugyanakkor a gombákról sem feledkezhetünk meg, hiszen mind a Somlón, mind a Ság-hegyen egyedi mikroklíma jellemző. Ennek köszönhetően a nem kezelt tőkéken az elmúlt évben is találhattunk peronoszpóra fertőzést és erős lisztharmatos tüneteket. Ez a megfigyelés megerősíthet minden szőlőtermelőt abban, hogy az időjárástól függetlenül mindig szüksége van a szőlőnek védelemre.

Az ősz folyamán a korai szüret után megemelkedett a levegő páratartalma és a leveleken megszaporodott a lisztharmat tüneteinek a száma. A telepeken kialakultak az áttelelésre képes termőtestek. A késő ősszel érkező nagyobb mennyiségű csapadék ezeket az áttelelő képleteket lejuttatta a tőke elfásodott részeire, ahol az enyhének mondható télen minden bizonnyal életképességüket megtartva teleltek át. Ennek alapján a szőlő lisztharmat első fertőzéséhez szükséges spóraszám az első alkalmas időjárás bekövetkezésekor fertőz. Az aszkospórák fertőzéséhez a hőmérséklet feltétele az elmúlt héten kialakult. A mérsékelten magas páratartalmat a Somló déli oldalán lévő készülék méri, ezért ott, ha a levélfelület növekszik, akkor az első fertőzés bekövetkezhet.

A szőlő peronoszpóra tünetei a múlt évben a megelőző kezelésben részesített tőkék lombozatán nem, vagy csak egy-egy folt tünet formájában jelent meg. A borvidéken minden évben kialakul az a fertőzési nyomás, ami miatt a megelőző védelemre szüksége van a lombozatnak és a fürtöknek. Ezt a fertőzési nyomást a gondozatlan területeken áttelelt spórák jelenléte fokozhatja. A tartós levélnedvesség vagy a 10 mm-nél nagyobb esetlegesen lehulló csapadék után számíthatunk az első tünetekre.

A rügyvizsgálatok eredményei alapján a rügyfakadás után nem kell számítanunk atkakártételre. A szőlőmolyok rajzása az időjárásnak köszönhetően intenzíven indult ezen a héten. Rovarölő szert a molyok ellen még nem kell használni, de hamarosan készülni kell a lárvák elleni védelemre.

Megelőző védekezésre, amint a hajtások mérete eléri a 15-20 cm-es hajtáshosszt, a gombakórokozók ellen az alábbi készítmények javasolhatók:

Syngenta:

szőlő lisztharmat ellen: Thiovit Jet (III) vagy Topas 100 EC (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Bravo 500 (II), vagy Ridomil Gold MZ 68 WG (II)

Dow AgroSciences:

szőlő lisztharmat ellen: Karathane Star (II), vagy Systhane Duplo (II)

szőlő peronoszpóra ellen: Dithane M-45 (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III), vagy Dithane DG Neo-Tec (250 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

DuPont:

szőlő lisztharmat ellen: bármely kén

szőlő peronoszpóra ellen: Curzate R (III), vagy Equation Contact (240 g-os kiszerelés, ill ez alatt III)

BASF:

szőlő lisztharmat ellen: Kumulus S (III)

szőlő peronoszpóra ellen: Delan 700 WG (II)

A zárójelben lévő szám a forgalmazási kategóriát jelöli.

Ebben az évben jelzéseinket hetente olvashatja weboldalunkon.

Sikeres és eredményekben gazdag szőlőtermelést 2013-ban!

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945