Borok érzékszervi bírálata

(2012. 12. 01.)

Értesítem a Tisztelt Hegyközségi Tagokat, hogy a Nagy-Somlói Borvidék érvényes Termékleírása alapján 2012. december 1. után a forgalomba hozni kívánt borok érzékszervi bírálatát a Balaton Borrégió Borminősítő Bizottsága végzi.

Fenti rendelkezés a Nagy-Somlói OEM borokra vonatkozik a 2012. évjárattól kezdődően. A védett eredetű (Somlói OEM) borok érzékszervi bírálatát továbbra is a Somlói Borok Minősítő Bizottsága végzi.

A Balaton Borrégió Borminősítő Bizottsága (BBBB) előreláthatólag minden csütörtökön fogja bírálatait tartani.

A mintákat Badacsonyba, a Kutatóintézetnél vagy helyben, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének irodájában lehet leadni ügyfélfogadási időben, hétfőn vagy kedden.

A BBBB vállalja, hogy igény esetén az érzékszervi bírálatot követő héten a mintákat elszállítja Budapestre, a NÉBIH Borászati Igazgatóságához, forgalomba hozatali engedély kiadása céljából. Ebben az esetben mintánként 4 palack bort kell eljuttatni az érzékszervi bírálatra, ha a termelő maga kívánja felszállítani a NÉBIH-hez a borát, úgy 2 palack/minta a szükséges mennyiség.

A vizsgálat díja 3000 Ft/minta, amelyet átutalással vagy postai feladóvevénnyel lehet teljesíteni.

Átutalás esetén a Kinizsi Bank 73200110-11316639 számú számlára kell teljesíteni és a megjegyzés rovatban, és a postai feladóvevény közlemény rovatában a bor származási bizonyítványának számát kell feltüntetni. Az átutalásnak a minta leadását megelőző 2 nappal meg kell történnie.

A minták leadásakor szükséges az átutalás megtörténtének igazolása (számlakivonat ill. postai feladóvevény ellenőrző szelvényének a a bemutatása).

Szükséges továbbá a bor eredeti származási bizonyítványa, és a borminősítés megrendelőlap (nébih 5051 sz formanyomtatvány).

Kérdésekkel Kulka Gáborhoz a 06-30-946-6627 és Somogyi Lajoshoz a 06-30-9472-198 telefonszámokon lehet fordulni.

Somogyi Lajos

hegybíró

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945