Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 08. 15.)

A szőlő állapota a borvidéken általánosan jónak mondható. Az érés időszakában az időjárás kedvező a fürtök egészséges beéréséhez. A szárazság ugyan megviseli a tőkéket, de ennek hatása, ha a csapadékmennyiség a következő hónapokban is alacsony marad a következő vegetációban érezhető majd.

A szőlő lisztharmat már csak a leveleken szaporodhat fel. Jelenleg a jól kezelt területeken nem láthatóak a kórokozó tünetei. Mivel augusztusban gyakori volt eddig a magas nappali hőmérséklet, a lisztharmat telepei nem fejlődtek tovább a lombozaton. A fürtök fejlettsége révén már nem tudnak fertőződni, ezért csak a leveleken jelenhetnek meg új lisztharmat foltok a nappali hőmérséklet csökkenésével. Ekkor a micélium szövedékben kifejlődhetnek az áttelelő képletek, amely a jövő évi fertőzések forrása lehet. Jelenleg ezeknek az áttelelő képleteknek a száma alacsony. Ha a későbbiekben sem fejlődik tovább a kórokozó, akkor a jövő évben a lisztharmat első fertőzési időszakában gyenge fertőzési nyomással számolhatunk. Ennek kijelentéséhez azonban nyár végén, ősszel meg kell vizsgálni a leveleket.

A Somló hegyen a zsendülés vagy az érés időszakában szinte minden évben megjelennek a szőlő peronoszpóra levéltünetei. Egy-egy olajfolttal már korábban is találkozhattunk, de a megfelelő védelem hatására ezek a telepek beszáradtak. Később, a július második felében lehulló csapadék gyors fertőzési sorozatot indított el. A fertőzések hatására a megelőző kezelést nem kapott tőkéken nagy fertőzési gyakorisággal jelentek meg a leveleken a tünetek, amelyek a levél fonákon spóraképző bevonatot, sporuláló telepeket képeztek. Ez a spóraszóródás 1-2 hétig jelentős volt, augusztus elején. Hatására a Somló keleti lábánál több leszáradt lombozatú szőlősor látható. A gondozatlan területek azért jelentenek veszélyt, mert rajtuk nagy mennyiségű spóra telelhet át, amely a következő évben, csapadékos időjárás esetén erős fertőzési nyomást generálhat. Emiatt ezeknek a területeknek a gyomirtása, a lehullott levelek talajba forgatása és a még élő levelek és hajtások kezelése ajánlott.

A gondozott területek hajtásainak végén sem ritka, hogy olajfoltok láthatók.

A szüret után, a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra elleni záró permetezésnek a fenti okok miatt nagy jelentősége van a megelőzésben.

A szőlő szürkepenészes rothadása csak kis mértékben jelent meg a fürtökön. A késői érésű fajtákon egy kezelést a szüret tervezett időpontját figyelembe véve, még augusztus második felében tervezni szükséges, hogy a nyár végén érkező csapadékos frontok ne indítsák el a rothadás gyors felszaporodását. Ezt a kezelést azokon a fajtákon javasolt elvégezni, amelynek a szüretét szeptember végén, október elején tervezzük. Az ilyen fajtákon a felszívódó hatóanyagok használhatók még.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945