Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 08. 01.)

A zsendülés a legtöbb szőlőfajtánál elkezdődött. A bogyó héja elvékonyodik - ezáltal sérülékenyebbé válik. Ebben az időszakban egy intenzív eső hatására is könnyen felrepedhetnek a bogyók. A repedés bekövetkezhet a korábban történt mechanikai sérülések, perzselések felületén is. A szőlő szürkepenészes rothadása a sebeken keresztül jut be a bogyókba, de ritkán az is előfordulhat, hogy az ép növényi szöveten keresztül fertőz. Hatására a bogyó színeződni kezd és a töppedés válik jellemzővé. Ezek a tünetek már láthatók a Somló északi, észak-keleti oldalán. A bogyó felületén szürke penészgyep jelenik meg. Az első fertőzés után gyorsan terjedhet a gomba újabb és újabb fürtökre. A meleg, száraz időjárásban a fertőzési gócok nem növekednek, a fertőzött bogyó beszárad. A nedves párás időjárás viszont segíti a kórokozót a terjedésben. A betegség elhatalmasodásának megelőzésére használhatunk még felszívódó készítményt. Ennek megválasztásakor a várakozási időt súlyozottan vegyük figyelembe.

A leveleken szinte egy időben szembesülhetünk a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra foltok megjelenésével. A lisztharmat foltjait az árnyékban lévő leveleken találhatjuk meg. A peronoszpóra az elmúlt héten lehulló csapadék miatt a hajtások bármely részén lévő leveleken megjelenhet. Ha a permetezések során nem váltogattuk a felhasznált felszívódó hatóanyagokat és egymás után többször ugyanazt a gombaölő szert használtuk lisztharmat ellen, az is előfordulhat, hogy a szőlő lisztharmat foltjai nagyobb sűrűséggel jelennek meg. Ennek oka, hogy a gomba ellenállóvá válhat bizonyos hatóanyagokkal szemben. Ilyen esetben a vegetáció ebben a szakaszában fokozottabban tűnnek fel a foltok a levélen. A rezisztencia kialakulását a jövőben úgy akadályozhatjuk meg, hogy az egy kórokozó ellen használt hatóanyagokat váltogatjuk és nem használjuk fel egy vegetációban ugyanazt 3 vagy több alkalommal. Most a kontakt kéntartalmú készítményeket válasszuk a lisztharmat ellen. A peronoszpóra megelőzésére is a kontakt hatóanyagok nyújtanak elegendő védelmet.

A tarka szőlőmolyok rajzása az elmúlt héten véget ért. Lárvakelést a tömeges rajzás után nem tapasztaltunk és a következő héten sem várható az esetlegesen elhúzódó kelés.

Javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat:
  Thiovit Jet (III)
  szőlő peronoszpóra:
  Neoram 37,5 WG (III)
  szőlő szürkerothadás ellen:
  Chorus 50 WG (III) vagy Chorus 75 WG (III) vagy Switch 62,5 WG (III)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat:
  Karathane Star (II)
  szőlő peronoszpóra:
  Dithane M-45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III);
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat:
  bármely kéntartalmú hatóanyag
  szőlő peronoszpóra:
  Curzate F (I) (peronoszpóra, zöldrothadás és szürkerothadás ellen) vagy Equation Contact (II) vagy Kocide 2000 (III)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat:
  Kumulus S (III)
  szőlő peronoszpóra:
  Copac Flow (III)
  szőlő szürkerothadás:
  Scala (II)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945