Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 07. 18.)

A hőmérséklet lehűlésével és a csapadékos napok gyakorivá válásával a szőlőt fertőző kórokozók gyors szaporodásnak indulhatnak. Ez az időjárás kedvez a szőlő lisztharmat és a szőlő peronoszpóra számára is. A növények állapota a fürtzáródás utáni, vagy zsendülés előtti, ami miatt az eddigi fő veszélyt jelentő szőlő lisztharmat már csak a másodfürtöket, a fagykár miatt gyengült tőkéken fejlődő kisbogyós fürtöket veszélyeztetheti. A bogyóhéj, ahogy a zsendülés folyamata elkezdődik egyre vékonyabbá és a lisztharmatnak ellenállóvá válik. A kórokozó újabb fertőzési ciklusa nem indulhat el rajtuk.

A leveleken és a másodfürtökön ebben az időjárásban alakulhatnak ki az újabb lisztharmat és peronoszpóra fertőzések, amely később az áttelelő szaporító anyagot képezi majd és a gombák túlélését biztosítja. A gyakori de kis mennyiségű eső a szőlő lisztharmat telepeinek kialakulását segíti, míg a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék inkább a szőlő peronoszpórának kedvez. Július második felében már csak kontakt szerrel védekezzünk ezek ellen a kórokozók ellen. Ha az időjárás csapadékos és hűvös marad ezekben a hetekben, akkor a kontakt készítményekkel 7-10 naponta végezzük el a kezeléseket. A kéntartalmú készítményeknél továbbra is ügyeljünk arra, hogy a nappali felmelegedés elérheti azt a kritikus hőmérsékletet, amikor a szőlő perzselődhet. Lehetőség szerint végezzük a permetezést kora reggel vagy késő este.

Az intenzív esőzések az erős szelek a kitelő fürtökön könnyen okozhatnak sérüléseket és a bogyó megrepedhet. A szürkepenészes rothadás fertőzéséhez egy mikro sérülés is elegendő lehet. A szürkerothadás megtelepedésekor már nehéz megfelelő hatást elérni a növényvédő szerekkel, ezért a megelőzés ennél a kórokozónál is fontos. Érdemes a felszívódó szerek közül választani, mert ezzel érhetjük el a fürtök tartós védelmét. Ebben a fenológiai stádiumban az egyszer elvégzett kezelés a korai érésű fajtákon a szüretig védheti a fürtöt.

A hazai klimatikus viszonyok között előfordul, hogy a szőlőmolyoknak három nemzedéke fejlődik ki. Ha a lehűlés hatására a most nagy számban repülő imágók tojásaiból megindul a lárvakelés, akkor a lárvák okozta sérüléssel a szürkerothadás még nagyobb problémává válhat. Ha a múlt héten kijuttattuk a molyok elleni készítményt, akkor a kártétel minimális lesz. Ha ezen a héten aktuális a kezelés, akkor a lárvák ellen még most is használhatunk lárvaölő készítményt.

Javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat: Thiovit Jet (III)
  szőlő peronoszpóra: Pergado CU (II) , vagy Ridomil Gold Plus (III)
  szőlő szürkerothadás ellen: Chorus 50 WG (III) vagy Chorus 75 WG (III) vagy Switch 62,5 WG (III)
  tarka szőlőmoly: Affirm (II)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat: Karathane Star (II)
  szőlő peronoszpóra: Dithane M-45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III)
  tarka szőlőmoly: Runner 2 F (III), vagy Reldan 40 EC (II), vagy Laser (II)
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat: bármely kéntartalmú hatóanyag
  szőlő peronoszpóra: Curzate F (I) (peronoszpóra, zöldrothadás és szürkerothadás ellen) vagy Equation Contact (II) vagy Kocide 2000 (III)
  tarka szőlőmoly: Avaunt 150 EC (II), vagy Coragen 20 SC (II)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat: Kumulus S (III)
  szőlő peronoszpóra: Copac Flow (III)
  szőlő szürkerothadás: Scala (II)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945