Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 07. 11.)

A július 4.-én érkező csapadék csak a levegőt frissítette fel, de a talajt nem nedvesítette át kellőképpen. A lehullott csapadék mennyisége 0,6 – 4,5 mm között volt a Somlón, míg a Ság hegyen 0,4 mm. A levélnedvesség a „Demján” és a „Tornai” állomások környezetében és a Ság hegyen több óráig volt mérhető. Ezek az időjárási körülmények nem befolyásolták lényegesen a szőlő lisztharmat állapotát és a beszáradó telepekből nem indulhatott el újabb micélium fejlődés a szabadon álló fürtökön. Ennek oka, hogy a nappali hőmérséklet a csapadékot követő napokban meghaladta a 30 °C-ot. Viszont a levelek alatt, az árnyékban lévő bogyókon nagyobb eséllyel alakulhat ki új fertőzés. Ebben az időszakban, ha kevés csapadék hull, de a vele érkező front lehűlést hoz és a páratartalom emelkedik, a szőlő lisztharmat még veszélyeztetheti a bogyókat. A lisztharmatot ebben a periódusban a lombozat belsejében elhelyezkedő fürtökön találhatjuk meg, szürkésfehér lisztszerű bevonat formájában. Júliusban még indokolt a felszívódó hatóanyag használata ez ellen a kórokozó ellen. A permetezési fordulót 12-14 napra tervezhetjük, ha a lombozat könnyen átszellőző, laza.

A szőlő peronoszpóra újabb fertőzései nagyobb csapadék hatására következhetnek be. A kórokozó a fürtöket már nem képes hosszú ideig fertőzni, ezért hacsak nagyobb mennyiségű eső nem hull, elegendő a kontakt hatóanyagok használata.

A szürkerothadás a szeles, esős időszakban a sérülékeny és főként a záródott fürtökön jelenhet meg. A fürtök védelmét a korai érésű fajtáknál a következő hetekben kell megalapozni a felszívódó hatásmódú, hosszú hatásidejű szürkerothadás elleni készítményekkel. A késői érésű fajták esetében ezt a kezelést augusztus elején javasolt elvégezni. Ezáltal, ha a nyár végi időjárás csapadékosra fordul a fürtök alapos védelme biztosított.

A tarka szőlőmoly rajzása a végéhez közelít. A hernyók kártétele a szélsőséges időjárás miatt gyengén jelentkezett, de az elkövetkezendő hetekben még számíthatunk védekezést igénylő lárvakelésre és kártételre. Ha a rovarölő szert az elmúlt hetekben juttattuk ki, akkor a következő permetezési fordulónál rövid hatásidejű szert még szükséges lesz használni.

Javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat: Topas 100 EC (III)
  szőlő peronoszpóra: Pergado CU (II) , vagy Ridomil Gold Plus (III)
  tarka szőlőmoly: Affirm (II)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat: Karathane Star (II), vagy Rally Q SC (II), vagy Systhane Duplo (II)
  szőlő peronoszpóra: Dithane M4.5 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III)
  tarka szőlőmoly: Runner 2 F (III), vagy Reldan 40 EC (II), vagy Laser (II)
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat: Talendo (II)
  szőlő peronoszpóra: Curzate F (I) (peronoszpóra, zöldrothadás és szürkerothadás ellen) vagy Equation Contact (II), vagy Tanos 50 DF (II)
  tarka szőlőmoly: Avaunt 150 EC (II), vagy Coragen 20 SC (II)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat: Vivando (II) vagy Kumulus S (III)
  szőlő peronoszpóra: Copac Flow (III)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945