Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 07. 05.)

A rendkívüli szárazság hatása látható a növényeken. A fürtökön nem ritka a fonnyadó bogyó. A magas UV sugárzás miatt a szabadon maradó fürtökön a nap égette tünetek alakultak ki, amelyek helyenként a leveleken is megjelentek. A tartós szárazság hatására a szőlőn megtapadó lisztharmat csak ott tudott telepeket alkotni a fürtön, ahol árnyékban voltak a bogyók. A látható micéliumok beszürkültek, amely a szárazság és a növényvédő szerek hatására következhetett be. Ha az időjárásban akár kis mértékben is lehűlés következik be, akkor a még élő lisztharmat foltokból újabb fertőzések következhetnek be. A bogyók a zsendülésig fogékonyak erre a fertőzésre, ezért a bogyóhéj elvékonyodásáig mindenképpen védeni kell a fürtöket és nem utolsó sorban a lombozatot is. Ha a kontakt szereket válasszuk, akkor az időjárástól függően rövidre kell tervezni a permetezési fordulót. Laza fürtöknél és alapos permetezési technikával ezek a hatóanyagok is megvédhetik a tőkéket, de ha a hőmérséklet lehűl, akkor zsendülésig még szükséges a felszívódó szerek használata. A kontakt, főként a kéntartalmú szerek esetében válasszuk a kora reggeli, vagy a késő esti időt a

permetezésre, hogy a perzselést a legyengült tőkéken elkerüljük. Ha most a felszívódó hatóanyagokat választjuk, akkor a fürt belseje is megfelelő védelmet kap, hiszen a növényekben szállítódva oda is eljut a hatóanyag, ahová a permetlé nem tud beszivárogni. Ebben az esetben 14 nap múlva elegendő lesz újra permetezni.

A szőlő peronoszpóra számára annyira kedvezőtlen az időjárás, hogy most a kontakt szerek hatása elegendő a megelőzésben. Tünetek sem a lombon, sem a fürtökön nem láthatók.

A bogyókon előfordulhat olyan parásodás, szöveti megvastagodás, amely utalhat a fás részekben élő kórokozók jelenlétére. Ezek a tünetek a szárazság hatására még kifejezettebbé válhatnak, mivel a szükséges víz és tápanyag is kevesebb jut a hajtásokba, ami erősítheti a tüneteket. Az egyik leggyakoribb levéltünet a levelek érközében jelentkező levélszáradás - nekrózis.

A tarka szőlőmoly második nemzedéke nagy számban rajzik. A lárvakelés elkezdődött, de a lárvák száma nem várt módon, még csekély. Ha az időjárás csapadékosra fordul és kisebb lehűlés következik be, akkor a következő héten tömeges megjelenésükre lehet számítani. Emiatt a hosszú hatástartamú rovarölő szerek kijuttatása most időszerű. A molylárvák elleni védelemmel sokat tehetünk a szürkerothadás megelőzése érdekében. Ez az a kórokozó, amely a molyok ejtette sérüléseken könnyen megtelepedhet az elkövetkezendő időszakban.

A javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat:
  Topas 100 EC (III)
  szőlő peronoszpóra:
  Pergado F (I) (peronoszpóra és szürkerothadás ellen)
  tarka szőlőmoly:
  Affirm (II)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat:
  Karathane Star (II), vagy Rally Q SC (II), vagy Systhane Duplo (II);
  szőlő peronoszpóra:
  Dithane M4.5 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III);
  tarka szőlőmoly:
  Runner 2 F (III), vagy Reldan 40 EC (II), vagy Laser (II)
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat:
  Talendo (II)
  szőlő peronoszpóra:
  Curzate F (I) (peronoszpóra, zöldrothadás és szürkerothadás ellen) vagy Equation Contact (II), vagy Tanos 50 DF (II)
  tarka szőlőmoly:
  Avaunt 150 EC (II), vagy Coragen 20 SC (II)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat:
  Vivando (II), vagy Collis SC(I) (lisztharmat és szürkerothadás ellen)
  szőlő peronoszpóra:
  Forum R (III) vagy Enervin (III)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945