Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 06. 27.)

A hét elején hullott csapadék felfrissítette a növényeket. A szőlő fenológiája a bogyónövekedéstől a fürtzáródás kezdetéig terjed. A tápanyaghiány tünetei nem gyakran mutatkoznak a tőkéken. A vashiányra utaló sárgulás a leggyakoribb, de a Somló hegy északi oldalán, főleg a hegy lábánál megjelentek már a magnézium hiány tünetei is. Egyenlőtlen csapadékeloszlás mellett ez a tüneti gyakoriság nem magas, de a későbbiekben is szükséges lehet a tápanyagok adagolása. Megfelelő ellátás mellett a tőke kondíciója javul, jobb minőségű termésre számíthatunk.

A minőség és főleg a mennyiség másik feltétele a szőlő lisztharmat, a szőlő peronoszpóra és a rothadások elleni védelem. A múlt héten a szárazság és az erős napsütés hatására a kialakult peronoszpóra foltok beszáradtak a levélen. A fürtön még nem voltak láthatóak a tünetek. Egy-egy fertőzési forrásból, ennek ellenére újra tud indulni a fertőzés, különösen a heti csapadék és levélnedvesség hatására. Emiatt ott, ahol még nem találtunk tüneteket, megelőzésképpen a fürtöket és a lombozatot védjük kontakt szerrel. Ahol már a tünetek jelen voltak, ott használjunk kombinált, vagy felszívódó készítményt.

A szőlő lisztharmat jól megtelepedett azokon a fürtökön, amelyek sűrű lombozatúak, a sorok erősen gyomosodottak, a fajta a lisztharmatra érzékeny csoportba tartozik, vagy nem volt megfelelő az ellene megválasztott növényvédő szer hatóanyag. A fürtlisztharmat további terjedését most fontos, hogy megállítsuk. Július hónapban még nagy károkat okozhat, ha nem kezeljük kellő odafigyeléssel a szőlőt. Ritkítsuk a lombozatot, végezzük el a gyommentesítést és végül használjunk kontakt és felszívódó hatóanyagot. Ne permetezzünk egymás után ugyanazzal a hatóanyaggal, hiszen a lisztharmat gomba ellenálló képessége gyorsan ki tud fejlődni ezekkel a készítményekkel szemben.

Ebben az időszakban nagy veszélyt a tarka szőlőmoly kártétele jelentheti. A majdnem összeérő bogyók közt kifejlődő hernyó alig látható, csak a bogyó elszíneződéséről vagy a szennyeződésről következtethetünk hogy a lárvakelés elkezdődött. Ezen a héten a molyok száma megemelkedett és a rajzás előre láthatóan elhúzódó lesz. A védekezés optimális ideje hosszú hatástartamú szer választása esetén július első hetére jelölhető ki. Ennél a károsítónál is fontos a fürtök megfelelő fedettségének a biztosítása a rovarölő szerrel.

A javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat: Topas 100 EC (III)
  szőlő peronoszpóra: Pergado F (I) (peronoszpóra és szürkerothadás ellen)
  tarka szőlőmoly: Affirm (II)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat: Karathane Star (II), vagy Rally Q SC (II), vagy Systhane Duplo (II)
  szőlő peronoszpóra: Dithane M4.5 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III)
  tarka szőlőmoly: Runner 2 F (III), vagy Reldan 40 EC (II), vagy Laser (II)
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat: Talendo (II)
  szőlő peronoszpóra: Curzate F (I) (peronoszpóra, zöldrothadás és szürkerothadás ellen) vagy Equation Contact (II), vagy Tanos 50 DF (II)
  tarka szőlőmoly: Avaunt 150 EC (II), vagy Coragen 20 SC (II)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat: Vivando (II), vagy Collis SC(I) (lisztharmat és szürkerothadás ellen),
  szőlő peronoszpóra: Forum R (III) vagy Enervin (III)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945