Tisztelt Szőlőtermelő!

Változatos időjárású hét áll mögöttünk. A hét elején az eső volt az uralkodó, egészen szerdáig bármikor, bárhol kialakulhatott kisebb-nagyobb esőzés. Ennek megfelelően azt tapasztalhattuk, hogy az éjszakai lehűléseknek köszönhetően akkor is nedves volt a reggeli órákban a lombozat, ha éppen nem esett csapadék. A hét második felében felmelegedést tapasztalhattunk, megérkezett a kánikula.

A szőlő lombozata igencsak fejlődésnek indult, mindenhol esedékessé és egyre sürgetőbbé válik a zöldmunka. Aki teheti, van rá ideje és kapacitása, annak érdemes már most egy kicsit ritkítani a fürtzónában a lombotatot, hogy szellősébbé és világosabbá tegyük. Ezt a műveletet (kilevelezés, hónaljazás) célszerű apránként, folyamatosan végrehajtani, hogy a fürtöket ne tegyük ki hirtelen az erős napsugárzásnak. A napperzselés elkerülése érdekében a sorok déli és nyugati oldalán hagyjuk takarásban a fürtöket, csak a keleti és az északi oldalon levelezzünk, és mint írtam ott is apránként, fokozatosan.

A szőlő sérülékeny fenológiai stádiumban (általában kisbogyós állapot) van. Ekkor nagyon érzékeny minden külső behatásra, beleértve a kórokozók támadását is. Az elmúlt hetekben hulló csapadék kedvezett a peronoszpórának, történtek fertőzések és sajnos a tünetek is megjelentek. A lombozaton több helyen is találkozhatunk olajfolttal, de a nem megfelelően kezelt ültetvényekben a fürtön is megjelentek a kórokozó szaporítóképletei. A jelenség nem nevezhető ugyan általánosnak, de figyelmeztet arra, hogy szőlőültetvényeinket még mindig fokozott figyelemben kell részesítenünk és a permetezések során a maximális biztonságra kell törekednünk.

Az időjárás előrejelzések szerint az előttünk álló héten szerdáig, csütörtökig marad a kánikula, majd egy hidegfront érkezik hozzánk, aminek következtében bárhol kialakulhat esőzés, helyenként heves zivatar is. Ez is azt indokolja, hogy az előttünk álló permetezési fordulóban olyan készítményeket használjunk, melyek biztosan megvédik a termést.

Azt tapasztalom, hogy az ültetvények helyétől, valamint a fajtától függően sokféle fenológiai stádiummal találkozhatunk. Az Alpokalján például nem ritka a még most is virágzó szőlő, a legtöbb helyen kisbogyós állapot, fürttisztulás a jellemző, de néhol már akár a fürtzáródástól sem vagyunk messze. Ezeket célszerű figyelembe venni akkor, amikor készítményt választunk, hogy a lehető legjobban ki tudjuk használni az egyes hatóanyagok előnyös tulajdonságait.

 

A még virágzó ültetvényekben, illetve ott ahol az elszáradt pártasapkák még nem hullottak ki a fürtből célszerű a Pergado F-et választani. A mandipropamid hatóanyag erősen kötődik a bogyó viaszrétegéhez, így szinte kívülről védi a bogyót a peronoszpórától, megakadályozva, hogy a kórokozó a bogyó belsejébe jusson. A hatóanyag transzlamináris úton mozog a növényben, ezért a már behatolt kórokozó további fejlődését is képes meggátolni. A kombinációs partnerként a készítményben lévő folpet nem csak a peronoszpóra elleni küzdelemben segít, hanem Botrytis elleni erős mellékhatásának köszönhetően a szürkepenész kialakulását is gátolja. A készítmény kereskedelmi csomagban is megvásárolható, mely 100 kg Pergado F-et és 12 liter Topas 100 EC-t tartalmaz, vagyis 40 ha szőlő permetezésére elegendő. Ezzel kompex védelemben részesíthetjük ültetvényünket.

A teljesen elvirágzott és már a fürttisztuláson is átesett ültetvényekben peronoszpóra ellen a Pergado Cu készítmény a megfelelő választás, melyben a mandipropamid melletti kontakt kombinációs partner a réz.

A fürtzáródás előtti időszakban fokozott figyelmet kell fordítanunk a szürkepenészre, hiszen ekkor van utoljára lehetőségünk arra, hogy a fürt belsejébe juttassunk Botrytis elleni hatóanyagot. Ez azért fontos, mert a szürkepenész fertőzés az esetek többségében a fürt belsejéből indul. Ezen betegség ellen pedig csakis a megelőző jellegű védekezés lehet sikeres. Ebben az időszakban a Quadris Max a megfelelő választás, hiszen mindkét benne lévő hatóanyag (azoxistrobin + folpet) az erős peronoszpóra elleni hatás mellett rendkívül jelentős Botrytis elleni mellékhatással is rendelkezik. A termék kereskedelmi csomagban is elérhető, mely 40 liter Quadris Max-ot és 80 kg Thiovit Jet-et tartalmaz, vagyis 20 ha szőlő kezelésére elegendő. Ezzel a peronoszpóra, a szürkepenész és a lisztharmat ellen is megfelelő védelemben részesítjük ültetvényünket a fürtzáródás időszakában.

A kereskedelmi csomagok megvásárlásával jelentős költségmegtakarítást érhetünk el ahhoz képest, mintha a termékeket külön-külön vásárolnánk meg.

 

További információval is szívesen állok rendelkezésre!

 

Mukli Dániel
20/469-6857
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

ridridridrid

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945