Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 06. 21.)

A hajtásnövekedés a virágzást követően intenzívvé vált, ezért a zöldmunkát, a lombozat ritkítását el kell végezni. A sűrű, nehezen átszellőző sorokban a kezelésekkel nem tudunk megfelelő védelmet elérni, mert a levelek között a permetlé által nehezen elérthető fürtökön gyorsan kialakulhatnak a kórokozók tünetei. A zöldmunka alkalmával törekedjünk arra, hogy a fürtök a levelek árnyékában maradjanak, mert ebben az időszakban a nap sugarai károsíthatják a bogyó szöveteit.

A szőlő peronoszpóra megjelenése után a száraz kánikulai meleg ellenére is figyelnünk kell erre a kórokozóra. A levelek peronoszpóra foltjairól a bogyók könnyen fertőződhetnek, de csak akkor, ha a túlzottan párás, vagy az átmeneti csapadékos napok visszatérnek, vagy ha a kezdeti tüneteket nem blokkoltuk növényvédő szerekkel.

A szőlő lisztharmat fürttünetei megjelentek, de ezek előfordulása a kezeléseknek köszönhetően ritka. A fertőzési nyomás a lisztharmattünetek környezetében lévő tőkéken a héten várható enyhülés hatására emelkedni fog. Fontos, hogy a lombozatot és a fürtöket a bogyónövekedés időszakában jól védjük. A megtapadó micéliumok elpusztítása nehezebb feladat, mint a megelőzés. A növényvédő szerek közül a felszívódó szerekkel tartós és jobb hatást érhetünk el. Lehetőleg ne használjuk ugyanazt a hatóanyagot az egymást követő permetezéseknél. Ha erre nem törekszünk, könnyen kialakulhat a kórokozó gombákban az ellenálló képesség, és a gombaölő szerrel nem érjük el a remélt hatást.

A tarka szőlőmolyok második nemzedéke rajzik, a lárvák elleni kezelést június végére időzíthetjük.

A javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat:
  Thiovit Jet (III) és Quadris Max (I) (lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen); vagy Topas 100 EC (III)
  szőlő peronoszpóra:
  Pergado F (I) (peronoszpóra és szürkerothadás ellen), vagy Quadris (III) vagy Quadris Max (I) (Quadris és Quadris Max lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat:
  Karathane Star (II), vagy Rally Q SC (II), vagy Systhane Duplo (II);
  szőlő peronoszpóra:
  Dithane M45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III);
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat:
  Talendo (II)
  szőlő peronoszpóra:
  Curzate R (III) vagy Equation Contact (II), vagy Tanos 50 DF (II)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat:
  Vivando (II), vagy Collis SC(I) (lisztharmat és szürkerothadás ellen),
  szőlő peronoszpóra:
  Forum R (III) vagy Enervin (III)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945