Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 06. 13.)

A tartós esőzések és a hosszú időn át tartó levélnedvesség hatására a szőlő peronoszpóra többször fertőzhette a növényeket. A készülékek a Ság hegyen már az 5. fertőzési lehetőséggel számolnak. A Somlón a hegy északi lábánál, és a keleti oldalon megjelentek a lombozaton a szőlő peronoszpóra első tünetei. A levelek fonákán ezek a telepek sporulálnak, amely a fürtök és a lombozat számára is veszélyes. A fürtfertőzések elkerülése érdekében válasszunk kombinált hatóanyagot, amely a lombozat felületén és felszívódva is védi a növényeket. A permetezési fordulók hosszát a felszívódó hatóanyagok használatakor se nyújtsuk 10-12 napnál hosszabbra (kontakt hatóanyagnál ez legyen 7-8 nap) és ügyeljünk arra, hogy a permetlé lehetőleg minél nagyobb felületet befedjen a lombozat belsejében is.

A hét végén kialakuló tartós meleg időjárás a párás körülményekkel együtt kedvez a szőlő lisztharmat szaporodásának. Az első fürtfertőzések kialakulására a befülledt lomb belsejében számíthatunk. A kezdeti tünetek csak egy-egy gondozatlan területen látszanak a leveleken, ahol a fehér micélium szövedékek még nem alakultak ki. Ha az időjárás kedvező lesz, a felszívódó hatóanyagokat a legtöbb esetben ki kell egészíteni kéntartalmú készítménnyel. A hatékonyságot ennél a kórokozónál is a megfelelő fedettség biztosításával fokozhatjuk.

A tarka szőlőmolyok rajzása véget ért, a lárvák bábozódásakor a molyok ellen rovarölő szert nem kell kijuttatnunk.

A javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat:
  Thiovit Jet (III) és Quadris Max (I) (lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen);
  szőlő peronoszpóra:
  Pergado F (I) (peronoszpóra és szürkerothadás ellen), vagy Quadris (III) vagy Quadris Max (I.) (Quadris és Quadris Max lisztharmat, peronoszpóra és szürkerothadás ellen)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat:
  Karathane Star (II), vagy Rally Q SC (II), vagy Systhane Duplo (II);
  szőlő peronoszpóra:
  Dithane M45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III);
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat:
  Talendo (II)
  szőlő peronoszpóra:
  Curzate R (III) vagy Equation Contact (II), vagy Tanos 50 DF (II)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat:
  Vivando (II), vagy Collis SC(I) (lisztharmat és szürkerothadás ellen),
  szőlő peronoszpóra:
  Forum R (III) vagy Enervin (III)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945