Tisztelt Szőlőtermelő!

Az ültetvényeket járva azt tapasztalhatjuk, hogy tagadhatatlanul megkezdődött a szőlő virágzása, sőt, néhány fajtánál (elsősorban a Pinot fajtakörben, de már akár Kékfrankosnál is) elvirágzott fürtökkel, kötött bogyókkal is találkozhatunk.

Eddig a kórokozók és a kártevők nem okoztak különösebb nehézséget a szőlőtermesztők számára, de az utóbbi hetekben tapasztalható csapadékos időjárás mind a peronoszpóra, mind a lisztharmat számára kedvező feltételeket teremtett. A kis bogyók védelme fokozott odafigyelést igényel a növényvédelmi szakemberektől. Fontos, hogy ebben az időszakban már ne csak a peronoszpóra és a lisztharmat ellen védjük a szőlőt, hanem a Botrytistől is. Speciális botriticidek kijuttatása ilyenkor még nem indokolt, de célszerű olyan peronoszpóra elleni készítményt választani, melynek jó mellékhatása van a szürkepenész kórokozójára is. A virágzás elején, vagy teljes virágzásban lévő tőkéknél a Quadris Max-ot javaslom kijuttatni, míg kötődés után a Pergado F-t.

A hétfő éjszakai, keddi csapadékot követően ezen a héten már több napsütés várható, de jövő héttől újabb csapadékos időszakot mutatnak az időjárás előrejelzések. Ezt vegyük figyelembe a permetezések tervezésénél. Azt javaslom, hogy lehetőség szerint e hét második felére, végére időzítsük a permetezést, és használjunk felszívódó hatóanyagú készítményeket mind a peronoszpóra, mind a lisztharmat ellen.

A tavalyi évvel ellentétben idén eddig nem nagyon találkoztam sárguló tőkékkel, de a mai napon már felfedeztem néhányat. A szőlő mostantól a termés nevelésére koncentrál, tehát arra is ügyelnünk kell, hogy mindig megfelelő tápanyagellátásban részesüljön. Ezt alapvetően talajon keresztüli tápanyagutánpótlással érhetjük el, de a kisebb tápanyagellátási zavarokat, az egyes tápelemek aránytalanságát kiválóan orvosolhatjuk lombtrágyákkal is. Ha lombtrágyát használunk, akkor célszerű olyat választani, amely nem csak tápanyaggal látja el a szőlőt, hanem immunerősítőként is működik, segítve a növényt a kórokozók leküzdésében (pl.: Zöldpajzs).

Összességében a múlt hétre adott permetezési javaslatom nem sokban változott. Aki sikeresen védekezett a szőlőmolyok ellen, annak most biztosan a kártételi küszöbérték alatt van a hernyók száma, így az első nemzedék ellen további védekezésre nincs szükség. Ha valaki eddig nem védekezett, de úgy látja, hogy mégis szükséges annak azt javaslom, hogy méhekre nem veszélyes készítményt válasszon.

 

Az e hétre adott permetezési javaslatom összefoglalva:

  1. „nagyüzemi” technológia

Készítmény

Dózis

Célkártevő

Topas 100 EC

0,3 liter/ha

lisztharmat

Thiovit Jet

2 kg/ha

lisztharmat

Quadris Max, vagy

Pergado F

2 liter/ha

2,5 kg/ha

peronoszpóra, szürkepenész

peronoszpóra, szürkepenész

  1. „házikerti” technológia

Készítmény

Dózis

Dózis

Célkártevő

Topas 100 EC

0,3 liter/ha

50 ml/100 liter víz

lisztharmat

Thiovit Jet

2 kg/ha

0,4 kg/100 liter víz

lisztharmat

Quadris

Ridomil Gold MZ 68 WG

1 liter/ha

2,5 kg/ha

0,2 liter/100 liter víz

0,5 kg/100 liter víz

peronoszpóra, szürkepenész

peronoszpóra, orbánc

Mukli Dániel
szaktanácsadó
www.syngenta.hu

 

ridridridridrid

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945