Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 06. 06.)

A virágok és a lombozat átvizsgálásakor a legszembetűnőbb károsítás a fürtkezdeményeken jelentkező tarka szőlőmoly kártétel. Az első nemzedék elhúzódó rajzása miatt a hernyók szinte minden fejlődési fokozata előfordul. A borvidék déli oldalán sűrűbben mutatkoznak a károsított fürtök. A lárvák ellen bábozódásig védekezhetünk. A kezelés a hernyók ellen eredményes lesz, ha legkésőbb ezen a héten juttatjuk ki a rovarölő szert. A szerválasztásnál a rövid hatásidejű szerek is megfelelnek. A tarka szőlőmoly rajzó lepkéinek száma lecsökkent, az első nemzedék rajzása véget ért.

A hosszú ideig tartó levélnedvesség a szőlő peronoszpóra fertőzéséhez elegendő. Ha a fertőző spóraszám megemelkedik a levegőben, akkor számíthatunk az első tünetek megjelenésére. Ennek valószínűsége akkor nő, ha folytatódik a csapadékos időjárás ami hosszú ideig mérhető levélnedvességgel párosul.

A szőlő lisztharmat kezdeti tünetei azokon a leveleken láthatók, ahol még nem végezték el az első megelőző kezeléseket. A lisztharmat által okozott tünetek felületén a micélium bevonat még nem alakult ki. A kötődés időszakában az apró bogyókon is megjelenhetnek a tünetek, amelyeken a fehér bevonat rövid idő alatt kifejlődhet a meleg és párás időjárásban, főként a lombozat belsejében. Ha a micélium szövedék kifejlődik és körbeveszi a bogyókat, azok fejlődése, növekedése leáll, amelynek a megelőzése fontos. A megelőző kezeléseknél a permetezési forduló idejét felszívódó szerek használata mellett 12-14 napra tervezzük. Kontakt hatóanyagok esetében fajtáktól függően ez az idő 5-7 napnál ne legyen hosszabb.

A bogyó kötődésekor a szőlő tápanyag igénye emelkedik. Az intenzív bogyónövekedés idején a magnézium utánpótlása fontos. A magnézium hiányában a fürtkocsány bénulása következhet be.


A javasolt növényvédő szerek:

 1. Syngenta:
  szőlő lisztharmat:
  Thiovit Jet (III), vagy Topas 100 EC (III)
  szőlő peronoszpóra:
  Ridomil Gold MZ 68 WG (III), vagy Quadris (III) vagy Quadris Max (I.) (Quadris és Quadris Max peronoszpóra és szürkerothadás ellen)
  tarka szőlőmoly:
  Karate Zeon 5 CS (III), vagy Affirm (II)
 1. Dow Agrosciences:
  szőlő lisztharmat:
  Karathane Star (II), vagy Rally Q SC (II), vagy Systhane Duplo (II)
  szőlő peronoszpóra:
  Dithane M45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III)
  tarka szőlőmoly:
  Runner 2 F (III), Reldan 40 EC (II) vagy Laser (II)
 1. DuPont:
  szőlő lisztharmat:
  Talendo (II)
  szőlő peronoszpóra:
  Curzate F (I) (peronoszpóra és szürkerothadás ellen) vagy Tanos (II)
  tarka szőlőmoly:
  Avaunt 150 EC (II)
 1. Basf:
  szőlő lisztharmat:
  Vivando (II), vagy Collis SC(I) (lisztharmat és szürkerothadás ellen)
  szőlő peronoszpóra:
  Acrobat MZ WG (II) vagy Enervin (III)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945