Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 05. 23.)

Az elmúlt napokban a többszöri csapadék és a több órás levélnedvesség kedvező feltételeket teremtett a szőlő peronoszpóra spórái számára. Az intenzív eső a spóra felületre jutását, míg a levélnedvesség a spórák levélfelületen való megtapadását segíti. A fertőzés bekövetkezéséhez azonban kellő számú fertőző anyag jelenléte is szükséges. Mivel az elmúlt év nem kedvezett a szőlő peronoszpóra fertőzésének és a telelő spórák száma a tavalyi gyenge fertőzések miatt alacsony, ezért hosszabb időnek kell eltelnie, hogy a légárammal érkező fertőző anyag megtelepedjen a borvidéken.

Mivel az időjárás előrejelzés csapadékos periódust jósol az elkövetkezendő héten is, ezért a szőlő peronoszpóra első tünetei megjelenhetnek. Ha a szőlőben még nem kezdtük el a permetezést, akkor a következő napokban, amint az időjárás engedi, védekezzünk a kórokozó gombák ellen megelőző, preventív módon. Az első tünetek megjelenéséig a lappangási időben, a fertőzési nyomástól függően használhatunk még kontakt hatóanyagokat. Ha az időjárás tartósan csapadékos marad, akkor a következő permetezési fordulóban tervezni kell a felszívódó szerek használatát. A szőlő peronoszpóra ellen hatékony készítmények többek között a réztartalmúak, amely a fagykárokat szenvedett hajtások, vesszők megerősödését is segíti, ugyanakkor a fagy okozta repedésekben megakadályozhatja a kórokozók bejutását.

A szőlő lisztharmat a magas hőmérsékletű napokon az esők után betegítheti meg a leveleket.

Ennek a lehetősége is meg van a magas páratartalmú meleg ciklusokban, ezért minél előbb kezdjük meg a megelőző kezelést. A jelenlegi állapot szerint elegendő a kontakt készítmények használata.

A növényvédő szer választásánál a jó esőállóságú készítményeket részesítsük előnyben. Fontos, hogy ha a permetlé nem tud rászáradni a lombozatra és a kijuttatás után újabb eső hull, akkor a kezelés nem lesz hatásos. A hatóanyag megtapadását a tapadásfokozó anyagok segítik, amelyet azért is érdemes használni, hogy a lombozatot a lehető legnagyobb felületen lefedjük.

A tarka szőlőmoly elleni kezeléseket azért kell elvégezni, mert a hideg éjszakákon sok kártevő pusztult el, de a molyrajzás elhúzódó és a tojásrakás még most is zajlik. A lárvák kelése folyamatos.

A javasolt növényvédő szerek:

  1. Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet (III), szőlő peronoszpóra: Bravo 500 (II), vagy Ridomil Gold MZ 68 WG(III); tarka szőlőmoly: Karate Zeon 5 CS (III), vagy Affirm (II)

  1. Dow Agrosciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star (II), szőlő peronoszpóra: Dithane M45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III); tarka szőlőmoly: Runner 2 F (III), vagy Laser (II)

  1. DuPont:

szőlő lisztharmat: bármely kén, szőlő peronoszpóra: Curzate R (III), vagy Equation Contact (II); tarka szőlőmoly: Avaunt 150 EC (II)

  1. Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S (III), szőlő peronoszpóra: Delan 700 WG (II)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945