Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 05. 23. kiegészítés)

Tisztelt Szőlőtermelő!

A szőlő fakadása óta eltelt időszakban az időjárási körülmények (a május 19-én, hajnalban fellépő fagyot leszámítva) nem sok aggodalomra adtak okot azon szőlőtermesztőknek, akik már több éves, jól beállt ültetvényeken gazdálkodnak. A csapadékmentes időjárás azonban az idén, illetve tavaly eltelepített szőlőtőkéknek sem kedvez, több helyen már indokolt lehet a fiatal ültetvények öntözése, hogy a megfelelő eredést elősegítsük. Leginkább a hidrofúróval végzett öntözés nevezhető hatékonynak, hiszen így közvetlenül a gyökérzónába juttathatjuk a nedvességet. Igaz a módszer munkaidő igényes, de egy 30, vagy akár több évre létesített ültetvény esetében ne sajnáljuk arra az energiát, hogy erőteljesen és egyöntetűen induljon az állomány.

Peronoszpóra veszély egyenlőre nem volt, így ezen kórokozó ellen továbbra is az olcsó, kontakt készítmények alkalmazása javasolható. Ezt a javaslatot azonban módosíthatja a hétfőn éjszaka, illetve kedden, szerdán lehulló csapadék mennyisége. Az időjárás előrejelzések szerint viharos napok állnak előttünk heves záporokkal, zivatarokkal tarkítva. Amennyiben a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 10 mm-t, fontos, hogy a peronoszpóra ellen is hosszú hatástartamú, felszívódó készítményt válasszunk. Ebben az esetben Ridomil Gold MZ 68 WG a megfelelő választás 2,5 kg/ha dózisban. Ebben a fenológiai stádiumban (fürtmegnyúlás) a szőlő még intenzív hajtásnövekedést mutat, ezért van szükségünk a Ridomilra, mely felszívódás után csúcsirányban mozog a növényben, így az új növekmények védelmét is biztosítja. Ha az esetleges fertőzést követően (eső után) tudunk csak permetezni, akkor is bizton számíthatunk a készítmény gyógyító hatására. Ez azt jelenti, hogy a fertőzést követő 3-4 napon belül a Ridomil képes meggátolni a gomba fejlődését, ezáltal a tünetek kialakulását.

Lisztharmat ellen ebben a fenológiai stádiumban már mindenképpen felszívódó készítménnyel célszerű védekezni. Javaslatom: Topas 100 EC, 0,3 liter/ha. A lisztharmat kórokozója számára ideális körülmények vannak már most is ültetvényeinkben. A bogyók későbbi megbetegedésének mértékét az határozza meg, hogy ebben a kezdeti időszakban a kórokozó mennyire tud felszaporodni a leveleken. Ha most gátat szabunk a lisztharmat terjedésének, akkor a későbbiekben sokkal könnyebben tudjuk kordában tartani és jelentősen csökken a termés fertőződésének veszélye. Tudom, hogy nehéz elfogadni a védekezés szükségességét, hiszen a levél fonákán jelentkező tünetek nagyon nehezen vehetők észre, éppen ezért sokan azt hihetik, hogy még nem is jelent meg a kórokozó. Arra kérek mindenkit, higgye el, hogy a lisztharmatnak már volt esélye a fertőzésre, és ellene csak a korán megkezdett, agresszív védekezés lehet eredményre vezető. Egyébként is lisztharmat ellen a „jobb félni, mint megijedni” stratégia alkalmazása a helyes megoldás.

Már a múlt héten lehetett találkozni a tarka szőlőmoly első nemzedékének tojásból kikelt lárváival. Jelenlétük könnyen észrevehető a jellegzetesen összeszőtt virágkezdeményekről, ahol a szövedék belsejében a kis hernyó is megtalálható. Az ellenük való védekezés akkor a leghatékonyabb, ha az általam javasolt készítmény (Affirm 095 SG, 1,5 kg/ha) kijuttatását a tömeges lárvakelés időpontjára időzítjük. A készítmény 2011-ben számos szőlőtermesztő gazdaságban, jelentős területen bizonyította hatékonyságát. Mivel újonnan kifejlesztett, hernyókártevők elleni készítményről van szó, engedjék meg, hogy az alábbiakban részletesen is bemutassam.

A teljes kiegészítés megtekintése

 

 

 

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945