Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 05. 16.)

Az éjszakai lehűlések, az erős szél visszavetette az első gombafertőzések fejlődését. A következő héten várható meleg időjárás és csapadék a szőlő lisztharmat fertőzésének kedvez majd. Az ismétlődő kis mennyiségű csapadék, a magas páratartalom és a 20-30 °C közötti hőmérséklet a legideálisabb körülmények, amelyek az aszkospórák fertőzését segítik.

A virágzás kezdetéig a megelőző védelem hatásos és gazdaságos megoldása, ha kontakt hatóanyagokkal akadályozzuk meg a kórokozó megtapadását, vagy a fertőzést követően a micéliumképzést.

A szőlő peronoszpóra első fertőzésének fő feltétele a rövid időn belül lehulló minimum 10 mm csapadék. Az elmúlt év időjárása nem kedvezett a peronoszpóra felszaporodásának és a nagy számú telelő alak kialakulásának. Emiatt az első peronoszpóra fertőzések, csak a feltételek hosszú ideig tartó teljesülése mellett következhetnek be.

A tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása lassan a végéhez közelít. A lárvakelés az elmúlt héten kezdődött el, ami a hideg időjárással elhúzódhat, vagy bizonyos arányú pusztulás következhet be. Mivel a hideg hatását ebben az esetben nehéz megbecsülni, így szükséges az első kezeléseknél a gyorsan ható rovarölő szer használata a hernyók ellen.

Az első kezeléseknél javasolható készítmények:

(zárójelben a forgalmazási kategória szerepel)

  1. Syngenta:

szőlő lisztharmat: Thiovit Jet (III), szőlő peronoszpóra: Bravo 500 (II), vagy Ridomil Gold MZ 68 WG(III); tarka szőlőmoly: Karate Zeon 5 CS (III), vagy Affirm (II)

  1. Dow Agrosciences:

szőlő lisztharmat: Karathane Star (II), szőlő peronoszpóra: Dithane M45 (III), vagy Dithane DG NeoTec (III); tarka szőlőmoly: Runner 2 F (III), vagy Laser (II)

  1. DuPont:

szőlő lisztharmat: bármely kén, szőlő peronoszpóra: Curzate R (III), vagy Equation Contact (II); tarka szőlőmoly: Avaunt 150 EC (II)

  1. Basf:

szőlő lisztharmat: Kumulus S (III), szőlő peronoszpóra: Delan 700 WG (II)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945