Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta növényvédelmi Kft, Dow agrosciences hungary Kft, Basf hungária Kft, Dupont magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2010.08.16.

A zsendülés kezdetén, valamint a korai érés stádiumában a szőlőtermést a szürkepenészes rothadás fertőzése befolyásolja leginkább.

Az esős időszak segíti a gomba felszaporodását. A fertőzési nyomás nagyban függ a fajtától. A laza fürtű fajtákon a bogyók alig érintkeznek. Ha nincs sérült felület a bogyókon, kocsányokon, valamint a bogyóhéj a fajta tulajdonságai szerint vastagabb, akkor a szürkepenészes rothadás fertőzésének kicsi az esélye.

A tömött fürtök esetében, ahol a bogyók összeérnek, valamint a bogyók héja vékonyabb, a nedvességtartalom emelkedésével külső behatás (jégkár, intenzív csapadék, szőlőmoly kártétel) nélkül is megrepedhetnek a bogyók. A repedések helyén gyorsan kezd szaporodni a gomba, amely ellen a termés, a megelőző védelem hiányában már csak rövid hatástartamú és kontakt szürkepenészes rothadás elleni készítménnyel védhető meg.

Az előrejelző készülékek szerint a fertőzés valószínűsége 25-40 % közötti, de fel kell készülni a hirtelen megerősödő fertőzési nyomásra. Ha a fürtön belül jelenleg lilásan elszíneződő, száraz bogyókat találunk akkor a fertőzés ebből a bogyóból hatalmasodhat el.

A Somló hegy dél-keleti lábánál a lisztharmat újabb fertőzése követezett be a lombozaton, ahol a levelek védelme érdekében kéntartalmú, kontakt hatóanyagokkal javasolt a védelem.

(pl.: Thiovit Jet, Kumulus S…)

A szőlőmolyok lárvái lassan bábozódó stádiumot érik el. Az imágók rajzása ugyan elhúzódó volt, de ebben az időszakban már nincs haszna az esetleges védekezésnek.

Ha a szüret előtt, augusztusban szükséges permetezni, akkor a várakozási időket tartsuk be, hogy saját egészségünket és a must minőségét se veszélyeztessük!

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945