Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

(2012. 05. 08.)

A csapadéknak és a meleg nappali hőmérsékletnek köszönhetően a szőlő hajtásnövekedése gyors. A gombafertőzések feltételei az április végi és az első meleg májusi napok során alakultak ki. A szőlő lisztharmat az áttelelő képletekből kiszabaduló aszkospórákkal fertőz. Ennek fő feltételei április utolsó napjaiban teljesültek. Jelenleg a kis mennyiségű csapadék és a reggeli pára elegendő ahhoz, hogy a spórák a leveleken megtapadjanak. Ha a szőlő lombozatát nem szárítja le rövid idő alatt a szél, akkor a szőlő lisztharmat megjelenésére számíthatunk. Ennek első tünete a levelet közelről megvizsgálva, a levél színén látható fényes felületű folt. Ha a fertőzés előrehaladott állapotú és a spórák 5-10 napja a levélen vannak, akkor a vékony levélerek kissé barnulnak, majd a felületükön lassan kialakulnak a fehér lisztszerű micéliumok. A fertőzést segíti, ha a tőkék sorában, vagy a sorok között a gyomokat hagyjuk elhatalmasodni. Ezzel ellentétben, ha az éjszakai hőmérséklet több napon 10 °C alá süllyed, vagy nincs több órán át tartó levélnedvesség, akkor az első fertőzés később történik meg, Ezeket a feltételeket kell mérlegelni, amikor a megelőző permetezést tervezzük. Ebben az időszakban a védelem megalapozására a lisztharmat ellen kontakt szer használata elegendő. A szőlő peronoszpóra első fertőzése, az időjárás tényezőinek hiányában eddig még nem alakulhatott ki a borvidéken. A fakadást követően nagy gyakorisággal jelentek meg a szőlő levélatka és a szőlő gubacsatka korai kártételének nyomai. Erősebb tünetek megjelenésekor, az első kezelésnél szükség lehet atkaölő szer használatára. A tarka szőlőmoly rajzása nagy számú. Az első nemzedék hernyókártevői ellen – amelyek lárvakelése még nem kezdődött meg - készülni kell a permetezésre. Az első kezeléskor felhasználásra javasolt készítmények a következő héten lesznek olvashatók.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945