Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.08.10

A borvidéken az időjárás és a fajtaérzékenység miatt a szürkepenészes rothadás fertőzésveszélye erősödött. Augusztus első hetében rövid idő alatt lehullott csapadék és a magas páratartalom segíti a már kialakult fertőzések terjedését. Ennek fő oka az időjárás mellett, hogy a tömött fürtű fajták bogyói repednek. Elvétve találunk olyan fürtöket is, ahol a tarka szőlőmoly II. nemzedékének lárvái okoztak sérülést a fürtön. Ezek a bogyók már elszíneződtek és rothadás indult el. Nem ritka az olyan fertőzési góc sem, ahol a lombozat alatt befülledt és sérült bogyókon hatalmasodik el a kórokozó. Emiatt hasznos a fürtzónában elvégzett lombritkítás, zöldmunka, valamint a sorokban, sorközben elvégzett gyommentesítés.

Főként a késői érésű fajtáknál fontoljuk meg a rothadás elleni védelmet! Újabb csapadékos hidegfrontok erős fertőzéseket indíthatnak el. A várakozási időket figyelembe véve válasszuk meg a szükséges készítményt!

Az előrejelző készülékek a szőlő peronoszpóra gomba gyakori fertőzését jelzi, ahol az egyes fertőzési ciklusok sűrűn követhetik egymást. Jelenleg nem számottevő a tünetek megjelenése lombozaton. A védekezéseknek köszönhetően a peronoszpóra tünetei a legtöbb ültetvényben nem láthatók. Augusztus hónapban a hajtások végén jelenhetnek meg a kórokozó foltjai. Ha eddig az időszakig megelőző jelleggel védekeztünk, akkor az ez után kialakuló 1-1 folt nem okoz károkat a tőkén.

A szőlő lisztharmat fertőzési nyomása alacsony.

Ezen a héten javasolható növényvédő szerek:
Syngenta:
Peronoszpóra ellen: Neoram WG
Lisztharmat ellen: Thiovit Jet
Szürkepenészes rothadás ellen: Switch (ÉVI: 14 nap)

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star
Peronoszpóra ellen: Dithane M45; vagy Dithane DG NeoTec

DuPont:
Lisztharmat ellen: kén
Rothadások ellen: Curzate F (ÉVI: 30 nap)

BASF:
Lisztharmat: Kumulus S
Peronoszpóra ellen: réz
Szürkepenészes rothadás ellen: Scala (ÉVI: 28 nap)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945