Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.08.01

Július hónap utolsó hetében az időjárás továbbra is hűvös, csapadékos volt. Az átlagosan lehullott csapadék mennyisége18-20 mm körül alakult. A Somló különböző oldalain és a Ság-hegyen más – más klimatikus viszonyok befolyásolták a növényvédelmi helyzetet. A Somló déli oldalán a hosszan tartó párás levegő a szőlő lisztharmatnak kedvezett. A lombozaton alakulhattak ki fertőzések. A lisztharmat micélium telepein fejlődnek ki ebben az időszakban a kórokozó áttelelő képletei. Ennek blokkolása érdekében használjuk a kontakt, lisztharmat ellen engedélyezett hatóanyagokat.

A Somló keleti oldalán, valamint a Ság-hegyen, a gyakran hulló csapadék által, a nehezen száradó lombozat megfelelő táptalaja lesz a szőlő peronoszpórának a következő napokban. Az első tüneteket levélen a somlószőlősi oldalon láthattuk. Ezekből a még ritkán megjelenő sporuláló foltokból gyorsan indulhatnak be a fertőzések lombozaton. A réztartalmú, vagy további kontakt készítmények alkalmasak arra, hogy megelőzzük a tünetek gyors felszaporodását.

Csapadékos időjárásban a hatóanyagok rövidebb ideig biztosítanak védelmet, ezért az időjárás alakulásától függően rövidítsük a permetezési fordulókat.

A fürtökön megjelentek a szürkepenészes rothadás tünetei. A felrepedő, kiszoruló bogyókon telepedtek meg a gomba spórái. A legtöbb esetben még csak a bogyószíneződés látható, de helyenként kialakultak az egérszürke telepek is. Az időjárás bizonytalansága miatt védjük a rothadás ellen a fürtöket felszívódó hatóanyaggal. A korán érő fajtáknál vegyük figyelembe a várakozási időket! A felszívódó szerek hatásmódjukból adódóan hosszú ideig tartó védelmet biztosítanak és a csapadék kevésbé befolyásolja hatásukat. Emiatt ezeket a készítményeket nem szükséges rövid fordulókkal kijuttatni.

A tarka szőlőmoly II. nemzedék rajzása július utolsó hetéig húzódott. A lárvák kártétele több helyen megtalálható, ahol a bogyószíneződés és rothadás is beindult. A színeződött bogyók 2-5 % -ban a szőlőmoly kártétel fedezhető fel. Rovarölő szerek használatára ebben az időszakban a borvidéken nincsen szükség.

Ezen a héten javasolható növényvédő szerek:
Syngenta:
Peronoszpóra ellen: Neoram WG
Lisztharmat ellen: Thiovit Jet
Szürkepenészes rothadás ellen: Chorus vagy Switch

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star
Peronoszpóra ellen: Dithane M45; vagy Dithane DG NeoTec

DuPont:
Lisztharmat ellen: kén
Peronoszpóra ellen: Curzate R
Rothadások ellen: Curzate F

BASF:
Lisztharmat: Kumulus S
Peronoszpóra ellen: réz
Szürkepenészes rothadás ellen: Scala

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945