Növényvédelmi előrejelzés a Nagy-Somlói borvidékre

A növényvédelmi előrejelző rendszer működtetését a Syngenta Növényvédelmi Kft, Dow AgroSciences Hungary Kft, BASF Hungária Kft, DuPont Magyarország Kft támogatja, ezért növényvédő szer ajánlatunkat a fenti cégek termékeire alapozzuk!

2011.07.26

Az elmúlt héten lehulló csapadék mennyisége már nagyon hiányzott a szőlő fejlődéséhez, a tápanyagok kellő felszívódásához, a bogyók beltartalmi értékeinek javulásához.
Ugyanakkor a hirtelen (az elmúlt hét második felében) lehulló átlagosan 40-45 mm csapadék hosszan tartó levélnedvességet biztosított, amely a szőlő peronoszpóra számára kedvezett. A legtöbb fajta esetében a zsendüléshez közeledve, a szőlő peronoszpóra a leveleket fertőzheti, főként a tőke gyengébb kondíciójú részein. A foltok megjelenésére ezeken a leveleken számítani kell. Az ideális hőmérséklet és páratartalom miatt a hét második felében kialakulhatnak a látható foltok, vagy telepek. A tünetek megjelenése előtt, vagy annak időszakában a felszaporodásuk ellen védjük a szőlő lombozatát kontakt készítményekkel. Ha a tünetek sűrűn jelentkeznek, a zsendülésig még használhatunk felszívódó peronoszpóra elleni szert is, hogy a lombozatot megvédve kellő fotoszintetizáló felület maradjon.

A korábban fagykárokat szenvedett tőkéken fejlődő elmaradott fürtökön, valamint a másodtermésen a peronoszpóra még fertőzhet. Ebben az időszakban, az említett bogyókon megjelenhetnek a jól ismert tünetek. A késői peronoszpóra fertőzésnél a bogyók bőrszerűvé válnak, sötétebb zöld majd barna színűek lesznek, ráncosodnak, végül összeszáradnak és mumifikálódnak. Ezek a tünetek csak a még fejlődő fürtökön alakulhatnak ki.

A lisztharmat fertőzési nyomása csökkent az elmúlt héten. A lombozat védelmét biztosítva, permetezéskor használjunk kontakt hatóanyagokat.

A szürkepenészes rothadás fertőzési nyomása emelkedett. A megrepedt bogyókon kisebb fertőzési gócok alakultak ki. Emiatt minden esetben használni kell rothadás elleni készítményt a kórokozó gyors terjedése ellen. A felszívódó szerek tartósan védik a fürtöket, míg a kontakt hatóanyagokat rövidebb permetezési fordulóval kell ismételten kijuttatni, hogy a védelem biztosított legyen a fürtökön.

Rovarölő szerek használatára ebben az időszakban nincs szükség. A vonuló atkák ellen a lisztharmat ellen kijuttatott kén ritkító hatást érhet el.

Ezen a héten javasolható növényvédő szerek:
Syngenta:
Peronoszpóra ellen: Neoram WG
Lisztharmat ellen: Thiovit Jet
Szürkepenészes rothadás ellen: Chorus vagy Switch

Dow AgroSciences:
Lisztharmat ellen: Karathane Star
Peronoszpóra ellen: Dithane M45; vagy Dithane DG NeoTec

DuPont:
Lisztharmat ellen: kén
Peronoszpóra ellen: Curzate R
Rothadások ellen: Curzate F

BASF:
Lisztharmat: Kumulus S
Peronoszpóra ellen: réz
Szürkepenészes rothadás ellen: Scala

Gócok alakultak ki. Emiatt minden esetben használni kell rothadás elleni készítményt a kórokozó gyors terjedése ellen. A felszívódó szerek tartósan védik a fürtöket, míg a kontakt hatóanyagokat rövidebb permetezési fordulóval kell ismételten kijuttatni, hogy a védelem biztosított legyen a fürtökön.

Rovarölő szerek használatára ebben az időszakban nincs szükség. A vonuló atkák ellen a lisztharmat ellen kijuttatott kén ritkító hatást érhet el.

20110727 ne1

logo

Készítmények a szőlő rothadásos betegségei ellen

A szőlőt számos, rothadásos tüneteket okozó betegség károsíthatja a vegetációs időszakban. (Feketerothadás, Fakórothadás, Szürkerothadás) Az előző két betegség ritkábban fordul elő, bár az utóbbi években jelentőségük újra felértékelődni látszik. A szürkerothadás kórokozója (Botrytis cinerea) rendszeresen, évről-évre fertőzi ültetvényeinket, esetenként jelentős kárt okozva. A Botrytis veszély a zsendülés, érés időszakában fokozottan jelentkezik, hiszen a környezeti feltételek és a gazdanövényben bekövetkező fiziológiai változások kedveznek a gomba felszaporodásának. A gomba számára legkedvezőbb a 20-25 0C-os hőmérséklet és a 92-97 %-os relatív páratartalom. Ezek a feltételek a nyárvégi, őszi esőzésekkel általában adottak Magyarországon. Az érés során a bogyóban termelődő cukrok kiváló táptalajt biztosítanak a kórokozó számára.

Fontos tudnunk, hogy a kórokozó egy polifág gomba, vagyis több tápnövényen is képes megélni és szaporodni. Ez azt jelenti, hogy hiába tünetmentesek a növényeink, a környezeti feltételek kedvezővé válása esetén megjelenhet a betegség a szőlőben, mert a szaporítóképletek bárhonnan besodródhatnak az ültetvénybe. Ezen betegség ellen is csak a megelőző jellegű védekezés vezethet eredményre, a beteg bogyók már nem gyógyíthatók. A zsendülés és érés időszakában célszerű speciális, a Botrytis ellen kifejlesztett hatóanyagokat tartalmazó készítményeket alkalmazni. Természetesen ebben az időszakban nem szabad megfeledkezni arról, hogy fokozottan kell figyelni a készítmények élelmezésegészségügyi várakozási idejére.

A Syngenta termékpalettáján két olyan készítmény is szerepel, mely kiemelkedő hatékonyságot mutat a Botrytis elleni küzdelemben.

20110727 ne2A Chorus hatóanyaga, a ciprodinil a metionin bioszintézis megakadályozása révén pusztítja el a gombát. Ez az aminósav fontos szerepet játszik a fehérjék felépítésében. A metionin mindig a fehérjelánc kezdő aminósava, ha a gomba nem képes ennek előállítására, akkor fehérjék sem képződnek, következésképpen a gomba elpusztul. Ebből láthatjuk, hogy a Chorus a növekedési folyamatokat gátolja, a ciprodinil a spóra csirázása utáni fejlődési fázisban hat, gátolja a gomba behatolását a növénybe gátolja a gombamicélium növekedését a növényben.

A hatóanyag egy része felszívódik a levél, illetve a bogyó szövetébe, így belülről is biztosítja a szőlő védelmét.

20110727 ne3

20110727 ne4

Két hatóanyagot tartalmazó készítmény. Kombinálja a Ciprodinil és a Fludioxonil erősségeit, így a legjobb megoldás szürkepenészes és moníliás rothadás ellen szőlőben, meggyben, bogyós gyümölcsűekben, salátában és dísznövényekben.

A Fludioxonil tulajdonképpen a glicerin szintézisét akadályozza meg az által, hogy a glicerinszintézis egyik szabályozó enzimjének foszforilálását katalizáló fehérje kináz működését blokkolja. A glicerin szerepe a természetben nagyon sokoldalú. Valamennyi zsír fontos alkotóeleme, származékai pedig a szénhidrát-anyagcsere nélkülözhetetlen anyagai. A glicerin képződés elmaradása a gomba életfolyamatainak leállásához vezet.

20110727 ne720110727 ne8

Két hatóanyag eltérő hatásmechanizmussal.
Hosszantartó kontakt és szisztemikus hatása kettős védelmet nyújt a termésnek.
A rezisztencia kezelésére azonnali megoldást kínál.
Rendkívül eredményesen alkalmazható Botrytis ellen.
Kiváló hatékonysággal alkalmazható a szőlőfürt-rothadást kiváltó betegségek (Aspergillus, Rhizopus, Cladosporium, Alternaria) ellen.
Csökkenti a lakkáz-szintet a borszőlőben és javítja a bor minőségét.

Technikai adatok: 20110727 ne9

Hatóanyag:250 g/kg fludioxonil
375 g/kg ciprodinil
Forgalmazási kategória: III. (szabadforgalmú)
Dózis: 0,8-1,0 kg/ha
é.v.i.: 28 nap

További információ:

Mukli Dániel
szaktanácsadó
Telefon: 20/469-6857
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban. Ezért gondolom ugyanis, hogy minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A somlairól (az eredeti, ősi, ma már ritka, csaknem fehérarany, száraz, tüzes somlairól van szó) egyébként még azt kívánom elmondani, hogy bár minden komolyabb hegyi bor inkább a negyvenen felüli kornak felel meg, a somlai az aggastyán bora. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.
…a somlai bor hieratikus maszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”

Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945